Carlos Menem

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Carlos Saúl Menem (2. jula 1930. - 14. februara 2021.) bio je argentinski pravnik i političar koji je od 1989. do 1999. bio 44. predsjednik Argentine. Također je bio senator za provinciju La Rioja od 2005. do svoje smrti. Ideološki se identificirao kao peronist i podržavao ekonomski liberalnu politiku. Trinaest je godina bio predsjednik Pravosudne stranke, a njegov politički pristup postao je poznat pod nazivom Menemizam.

Menem je rođen u Anillacu u sirijskoj porodici, odgajan je kao musliman, [1] ali je kasnije prešao na rimokatoličanstvo da bi nastavio političku karijeru. [a] Menem je postao peronist tokom posjete Buenos Airesu. Vodio je stranku u svojoj matičnoj provinciji La Rioja, a za guvernera je izabran 1973. godine. Svrgnut je i zadržan tokom argentinskog puča 1976. godine, a ponovo je izabran za guvernera 1983. godine. Pobijedio je guvernera Buenos Airesa Antonia Cafiera na primarnim izborima za predsjedničke izbore 1989. godine, na kojima je i pobijedio. Hiperinflacija i neredi natjerali su odlazećeg predsjednika Raúla Alfonsína da prijevremeno podnese ostavku, skrativši predsjedničku tranziciju.

Carlos Menem (zdesna) sastaje se sa izabranim predsjednikom Héctorom Cámporom 1973. godine.
Menem, u kampanji 1999. godine .
Menem s novim predsjednikom Fernandom de la Rúom, u decembru 1999.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Carlos Menem" Encyclopædia Britannica


Greška kod citiranja: <ref> oznake postoje za grupu pod imenom "lower-alpha", ali nije pronađena pripadajuća <references group="lower-alpha"/> oznaka, ili zatvarajući </ref> nedostaje