Idi na sadržaj

Džentrifikacija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Džentrifikacija ili urbana džentrifikacija je proces naseljavanja stanovništva viših ekonomskih slojeva u radnička naselja ili naselja u kojima žive stanovnici niže ekonomske moći.[1] Nastaje kao posljedica urbane obnove dijelova grada, što rezultira iseljavanjem postojećeg stanovništva koje ne može priuštiti povećane visine rente, cijene nekretnina i poreza na nekretnine. U dijelovima grada zahvaćenih džentrifikacijom, dolazi do rasta prosječnih plata i smanjenja veličine domaćinstva. Džentrifikacija obično počinje izgradnjom stanova i trgovina namjenjenih imućnijem stanovništvu. Poslovi i kompanije potom prate to novo stanovništvo jer su u mogućnosti da plate povećanu rentu za poslovne prostore, što istovremeno povećavava privlačnost naselja imućnijim stanovnicima, a smanjuje pristupačnost siromašnijim.

Urbana džentrifikacija povremeno mijenja kulturološko heterogeni karakter zajednice ili naselja u novi ekonomsko homogeni karakter. Ovaj proces je povremeno potaknut i ohrabren državnim poticajima privatne stanogradnje, koji za cilj imaju obnovu lokalne infrastrukture. Poticaji se provode putem odgođenog oporezivanja, povoljnih hipoteka za siromašne i one koji prvi put kupuju nekretninu. Ove mjere ekonomskog razvoja teže smanjenju kriminala, povećanju vrijednosti i cijena nekretnina, te povećaju prihode od oporezivanja.

Političke akcije sa ciljem promovisanja ili spriječavanja džentrifikacije, najčešće se svode na protivljenje neželjenom ekonomskom iseljavanju. Ono je prouzročeno povećanom rentom koja je nepristupačna siromašnijim stanovnicima. Povećanje vrijednosti nekretnine dovodi i do povećanja poreza na nekretninu, što primorava stanovnike koji taj porez ne mogu platiti na prodaju i selidbu.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Lees, Loreta; Slater, Tom; Wyly, Elvin K. (2008). Gentrification. Gentrification. New York: Routledge/Taylor & Francis Group.CS1 održavanje: više imena: authors list (link)