Deutschsprachige Anwendervereinigung TeX

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Лого DANTE e. V.
Лого DANTE e. V.

Deutschsprachige Anwendervereinigung TeX e. V. ili DANTE e. V., je najveća TeX korisnička grupa na njemačkom govornom području. Sa oko 2.000 članova, to je najveća grupa TeX korisnika širom svijeta.[1] DANTE su osnovali 14. aprila 1989. godine u njemačkom gradu Heidelbergu brojni TeX entuzijasti koji su se ranije upoznali sa njegovim radom.

Prema svojim statutima, DANTE korisnička grupa daje savjete TeX korisnicima iz svih zemanja u kojima se koristi njemački jezik i finansira projekte vezane za TeX. Također, predstavlja članove prema drugim TeX korisničkim grupama.

DANTE se održava na glavnom CTAN serveru dante.ctan.org, koji je preslikan na druge mirror.ctan.org. Konferencije sa razgovorima, uputstvima i sastancima generalnih članova održavaju se dvogodišnje na raznim lokacijama u svim zemljama njemačkog govornog područja. Konferencije su besplatne za sve zainteresovane za TeX. Časopis Die TeXnische Komödie članova udruženja objavljuje se kvartalno. DANTE je međunarodni partner TeX korisničke grupe (TUG) koja je osnovana 1980. godine.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Izveštaj blagajnika za 2018, u: DTK 2/2019, strane 16–29, strana 27, tabela 9 sa podacima o razvoju u godinama 2007–2019: nedavno 1884 članova ukupno.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]