Windsor (dinastija)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Dinastija Windsor)
"Windsor" se preusmjerava ovdje. Za ostala značenja vidi Windsor (čvor).
Windsor
Royal Coat of Arms of the United Kingdom.svg
DržaveUjedinjeno Kraljevstvo, Kanada, Australija, Novi Zeland, i ostala kraljevstva Commonwealtha
OsnivačGeorge V, kralj Ujedinjenog Kraljevstva
Trenutni poglavarCharles III
Osnovana1917.

Dinastija Windsor je trenutna vladajuća dinastija u Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske i u svakom od kraljevstava koji čine krunske zemlje Commonwealtha.

Pozadina[uredi | uredi izvor]

Kako se Viktorija, kraljica Ujedinjenog Kraljevstva, udala za princa Alberta od Saskokoburga i Gote, njihovi potomci su bili članovi vojvodske dinastije Saskokoburg i Gota koja je bila ogranak dinastije Wettin. Viktorijin sin, Eduard VII, kralj Ujedinjenog Kraljevstva, i unuk, George V, kralj Ujedinjenog Kraljevstva, su tim imenom nazivali svoju dinastiju.

Nastanak[uredi | uredi izvor]

Međutim, rastuće anti-Njemačko raspoloženje u narodu tokom Prvog svjetskog rata nagnalo je kraljevsku porodicu, kojom je tada predsjedao kralj George V, da se odrekne svih njemačkih plemićkih titula. Zajedno s titulama moralo je biti promijenjeno i njemačko ime njihove dinastije u ime koje zvuči više engleski. Stoga je, dana 17. juli 1917. godine, izdata kraljevska obavjest Georgea V, koja je promijenila ime britanskog dijela dinastije Saskokoburg i Gota u Windsor. Svi potomci kraljice Viktorije u muškoj liniji su tako postali članovi dinastije Windsor, a njihove njemačke plemićke titule su preko noći zamijenjene engleskim grofovskim i vojvodskim titulama. Za novo ime dinastije izabrano je Windsor zbog tradicionalne povezanosti engleskog plemstva i naroda s tim imenom, kojeg nose grad Windsor i popularni zamak Windsor.

Novi Vindzorovci[uredi | uredi izvor]

Kraljica Elizabeta II, nekadašnja glava kuće Windsor, željela je da njena djeca budu smatrana članovima dinastije Windsor, što je u suprotnosti s patrijarhalnim običajem prema kojem su njena djeca trebala biti članovi dinastije njihovog oca.[1] Međutim, također je objavila da će njeni potomci u muškoj liniji koji ne budu imali titulu nositi prezime Mountabatten-Windsor. [2] Britanski monarh i članovi kraljevske porodice zakonski nemaju prezime, ali u slučaju da trebaju prezime koriste prezime Mountbatten-Windsor. Bilo koji budući monarh bi mogao promijeniti ime dinastije po želji. Prema evropskoj tradiciji, djeca Elizabete II ipak pripadaju i dinastiji njenoga muža, Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg. Stoga, dinastiji Windsor koja je ogranak dinastije Saskokoburg i Gota pripadaju patrilinearni potomci kraljice Viktorije, a dinastiji Windsor koja je ogranaka dinastije Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg pripadaju patrilinearni potomci kraljice Elizabete II.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Royal Styles and Titles
  2. ^ Royal Styles and Titles; "Mountbatten" je prezime koje je princ Philip, kraljičin suprug, uzeo nakon što je dobio britansko državljanstvo. Ono je zapravo anglicizirana verzija imena "Battenberg", imena porodice njegove majke.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]