Doctor Who

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Doctor Who je serija koja se emitira na BBC-u, počevši od 1963. godine, uz povremene pauze. Najnovije epizode ove popularne serije su se počele emitirati 2005. godine. Do sada su snimljene 4 sezone. 5. Sezona se najavljuje za 2010. godinu. Pošto se radi o putovanju kroz vrijeme, smatra se naučno-fantastičnom serijom. No, priče često puta budu akcijske, sadrže elemente horora ili komedije.

Radnja[uredi | uredi izvor]

Doctor Who govori o tuđinskom vremenskom putniku koji sebe naziva Doktorom (naziv 'Doctor Who' se ne koristi jer je zapravo u obliku pitanja koje često postave drugi likovi nakon što im se glavni lik predstavi samo kao Doktor). Doktor je pripadnik vrste Vremenskih lordova (Time Lords) koji su živjeli na planetu Gallifrey. Doktor je posljednji pripadnik te nekoć moćne civilizacije. Sada putuje usamljen vremenom i prostorom u svojem svemirskom brodu zvanom TARDIS (Time And Relative Dimension(s) In Space). Često za sobom na putovanjima vodi ljudsku suputnicu jer mu je Zemlja jedan od najomiljenijih planeta.

Accessories-text-editor.svg Ovaj članak je u začetku.
Članak treba imati najmanje 5 rečenica i linkove na druge postojeće članke. Uključite se i pomozite Wikipediji proširivanjem ovog članka.