eBay

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
EBay logo.svg

eBay je najveća svjetska aukcijska internet platforma za prodaju. Osnovana je u Kaliforniji u septembru 1995 od Pierre Omidyar u San José (Kalifornija) pod imenom auctionweb. Nedugo nakon osnivanja, platforma se razvija u mjesto za kupovinu i prodaju novih proizvoda, polovnih stvari, rariteta, objekata za sakupljanje, kao i knjiga, automobila itd. Navodno je platforma osnovana da bi Pierre Omidyar omogućio svojoj suprugi sakupljanje i nalaženje PEZ figurica, koje je ona na platformi mogla kupovati i prodavati. U daljem razvoju eBay omogućava prodaju i firmama, što dovodi do nagle ekspanzije platforme, koja danas ima oko 11.000 zaposlenih i promet od oko 6 milijardi dolara i platforme za prodaju ima u preko pedeset zemalja svijeta. Prodaja se vrši preko aukcije i sistem prodaje se može podijeliti u tri grupe:

  • prodaja za najvišu cijenu,
  • prodaja za fiksnu cijenu,
  • prodaja za ponuđenu cijenu, koja može biti niža od prodajne cijene.

Svi prijavljeni članovi, mogu kupovati i prodavati ponuđene artikle, koji su podijeljeni u mnogobrojne kategorije (knjige, automobili, novac, CD, DVD, poštanske marke,...) i na osnovu sistema vrednovanja dobijaju od kupca, ali i od prodavača osobnu ocjenu proizvoda, kao i razvoja prodaje. Na osnovu tog broja može se odrediti kredibilitet prodavača, kao i svakog člana, jer se uplata uglavnom vrši unaprijed.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]