Idi na sadržaj

E-mail

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Email)
Simbolizovano[mrtav link] slovo "a" koje označava englesku riječ "at" što na bosanskom znači "na". Dio je svake SMTP email adrese.[1]

E-mail ili e-pošta (elektronska pošta) jest mogućnost slanja poruka ("pošte") putem Interneta. U ograničenoj upotrebi prvi put se pojavio 1960-ih, gdje su korisnici mogli slati razmjenjivati elektronske poruke uz uslov da su koristili istu vrstu računara, a neki sistemi su zahtijevali da pošiljatelj i primatelj budu istovremeno na mreži (online). Ray Tomlinson je 1971. prvi razvio sistem koji je mogao slati poštu između korisnika na različitim uređajima širom ARPANET-a (prehodnik Interneta) koristeći @ znak kako bi povezao naziv korisnika sa odredišnim serverom. Sredinom 1970-ih taj sistem je dobio oblik koji danas poznajemo kao e-mail.

Za prijenos elektronskih poruka koristi se SMTP protokol. Za prijenos poruka od mail servera do računara korisnika koriste se dvije vrste protokola IMAP i POP.

Email radi širom računarskih mreža, koje danas poznajemo kao Internet. Današnji email sistemi se baziraju na modelu "pohrani i proslijedi". Email serveri prihvaćaju, prosljeđuju, isporučuju i skladište poruke. Korisnik ne mora biti prisutan i dostupan na računaru da bi se te radnje obavile.

Izvorno, e-mail je bio medij za samo tekstualnu komunikaciju kodiranu u ASCII, a kasnije je to prošireno s MIME dodacima koji su omogućili slanje multimedijalnog sadržaja kao što su privitci. (MIME) koji je proširio mogućnosti to carry text in other character sets and multimedia content attachments. Internacionalni email koji omogućava korištenje email adresa kodiranih s UTF-8 je standardizovan, ali nije općeprihvaćen.[2]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "RFC 5321 – Simple Mail Transfer Protocol". Network Working Group. Arhivirano s originala, 16. 1. 2015. Pristupljeno 19. 1. 2015.
  2. ^ "DataMail: World's first free linguistic email service supports eight India languages". Arhivirano s originala, 22. 10. 2016.

Izvori[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]