Mediji

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Mediji su termin koji se koristi da bi se označile one strukture u društvu koje postoje da bi komunicirale sa širom javnošću. Termin mediji se počeo koristiti 1920 tih godina sa proširenjem prisustva radija i novina koje su te decenije počele da dostižu daleko veću javnost (na državnim nivoima). Negativne konotacije medija se vežu uglavnom za stvaranje kulture društvenog istomišljeništva u kojima grupe u društvu postaju više podliježne medijskim manipulacijama. Podjelu medija možemo izvršiti prema načinu na koji se distribiraju u javnost, tj. dijelimo ih na:

  • Printane medije
  • Radio
  • Televiziju
  • Elektronske medije ili internet.

U printane medije spadaju novine, magazini, posteri i druge slične publikacije. Posljednih godina sve više se koristi Internet kao osnovni izvor informacija, dok se popularnost korištenja televizije, novina i radija smanjuje.

Jedna od osnova medija je novinarstvo koje je disciplina sakupljanja, prenosa i prezentacije informacija javnosti putem medija.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]