MMORPG

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

MMORPG (skraćenica za engleski: Massively Multiplayer Online Role-Playing Game) je žanr kompjuterskih igara uloga (RPG, od engleski: Role-playing game, igra igranja uloga), u kojima veliki broj igrača interagiraju jedni s drugima u nekom virtualnom svijetu.

MMORPG je potekao iz besplatnih univerzitetskih MUD (Multi-User Dungeon) tekstualnih igri. Prvi komercijalni tekstualni MMORPG je bio Islands of Kesmai iz 1984. godine, čiji su autori bili Dr. John Taylor i Dr. Kelton Flinn sa sveučilišta u Virginiji. Sat igranja Islands of Kesmai je koštalo 12 dolara na CompuServe-u.

Prvi grafički MMO sa interaktivnom okolinom je bio Habitat (kasnije poznat i pod imenom Club Caribe). 1986. godine, Habitat je LucasArts predstavio Q-Link (Quantum Link) korisnicima za Commodore 64 računare. Iako nije bio RPG, u Habitatu su igrači mogli međusobno komunicirati i razmjenjivati predmete u igri. Iako prilično jednostavnih mogućnosti, Habitat je u to vrijeme bio revolucionaran i udario je temelje za sve tada nadolazeće igre iz žanra.

Prvi grafički i punokrvni MMORPG bio je originalni Neverwinter Nights iz 1991. godine autora Dona Daglowa i Cathryn Matagne. Neverwinter Nights je zaživio na America Online-u (AOL) 1991. godine i vrtio se sve do 1997. godine.

Najpopularnije igre tog žanra su Lineage 2, World of Warcraft, Guild Wars, Age of Conan: Hyborian Adventures, Warhammer Online: Age of Reckoning, Aion, Fallen Earth i RuneScape i Star Wars: The Old Republic.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]