FPS

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

First Person Shooter (skraćeno FPS, eng. pucačina iz prvog lica) je vrsta računarske igre u kojoj igrač sve posmatra iz perspektive glavnog lika, tj. "kroz njegove oči".

Tokom cijele svoje historije ovaj žanr je bio iznimno popularan i profitabilan u industriji računarskih igara. Glavne osobine koje krase ovu vrstu igara su dobra grafika,zvuk i igrivost. Brzog su adrenalinskog tempa i često su nasilne. Upravo zbog ovoga na čestoj su meti kritike jer psiholozi smatraju da u mladima bude nasilne emocije koje su u par navrata završile tragičnim posljedicama kao što su pucnjave u srednjim školama u SAD-u. Gotovo sve igre ove vrste su orijentirane i multiplayer načinu igranja.

Pioniri ovog žanra su bili id Software-ovi Wolfenstein 3D i Doom za koje se danas smatra da su zapravo i započeli svu ovu franšizu.

Danas se u vrh FPS-a svrstavaju Far Cry, Call of Duty 2, i Half-Life 2.