FPS

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

First Person Shooter (skraćeno FPS, engleski: pucačina iz prvog lica) je vrsta računarske igre u kojoj igrač sve posmatra iz perspektive glavnog lika, tj. "kroz njegove oči".

Tokom cijele svoje historije ovaj žanr je bio iznimno popularan i profitabilan u industriji računarskih igara. Glavne osobine koje krase ovu vrstu igara su dobra grafika,zvuk i igrivost. Brzog su adrenalinskog tempa i često su nasilne. Upravo zbog ovoga na čestoj su meti kritike jer psiholozi smatraju da u mladima bude nasilne emocije koje su u par navrata završile tragičnim posljedicama kao što su pucnjave u srednjim školama u SAD-u. Gotovo sve igre ove vrste su orijentirane i multiplayer načinu igranja.

Pioniri ovog žanra su bili id Software-ovi Wolfenstein 3D i Doom za koje se danas smatra da su zapravo i započeli svu ovu franšizu.

Danas se u vrh FPS-a svrstavaju Far Cry, Call of Duty 2, i Half-Life 2.