Ferrari 430

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Bih-usa.svg Ovaj članak nije preveden ili je djelomično preveden.
Ako smatrate da ste ga sposobni prevesti, kliknite na opciju "Uredi" i prevedite ga vodeći računa o enciklopedijskom stilu pisanja i pravopisu bosanskog jezika.
Preferences-system.svg Ovom članku potrebna je jezička standardizacija, preuređivanje ili reorganizacija.
Pogledajte kako poboljšati članak, kliknite na link uredi i doradite članak vodeći računa o standardima Wikipedije.
Ferrari F430

Ferrari F430 je marka sportskog automobila, koji je zamjena za Ferrari 360. Predstavljen je u septembru 2004. godine na auto-sajmu Paris Motor Show. Dizajn

Dizajnom je F430 temeljito redizajnirani model 360 Modena. Automobil je oblikovan da bude aerodinamičniji i da pruža više potiska na višim brzinama. Prednji kraj je napravljen po uzoru na trkaće automobile iz 60-ih godina 20. stoljeća. Stražnji kraj gotovo je isti kao na modelu Enzo. Motor

Ferrari F430 je dobio novi 4,3L V8 motor. Motor je veliki odmak od prijašnijh Ferrarijevih V8 motora, koji su se uz neke promjene ugrađivali još od 50-ih godina prošlog vijeka. Iz 4.3 litre proizvodi 490 KS pri 8500 okretaja.

Performanse

  • 0-100 km/h - 4 s
  • Maksimalna brzina - 315 km/h

F430 Scuderia

Potaknuti uspjehom modela 360 Challenge Stradale, Ferrari je odlučio proizvesti i olakšanu verziju F430 Coupea. Otkrio ga je bivši vozač Formule 1 Michael Schumacher na salonu automobila u Parizu 2007. godine. Olakšan je za 100 kg, a motor je ojačan na 510 KS što mu daje još bolje performanse. Ugrađen je i novi poluatomatski mjenjač s dvostrukom spojkom, koji pomoću polugica iza volana omogućuje promjenu brzine u svega 60 milisekundi. Tako F430 Scuderia do 100 km/h ubrzava za 3.5 s. Od dizajnerskih detalja, tu su novi prednji i stražnji branik, karbonski retrovizori i specijalno dizajnirani aluminijski naplaci.