Forsyth–Edwardsova notacija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Forsyth-Edwards notacija ( FEN ) je jedna od standardnih notacija za opisivanje određene pozicije na ploči u šahovskoj igri. Svrha FEN-a je pružiti sve potrebne informacije za lakše reproduciranje određene pozicije u šahu.

FEN je baziran na sistemu koji je razvio škotski novinar David Forsyth. Njegov sistem je postao popularan u 19. vijeku, a Steven J. Edwards ga je prilagodio računarskoj upotrebi. FEN je definiran [2] u "Specifikaciji i Vodiču za implementaciju portabilnih notacija igara". U Portable Game Notation (PGN-u) za šahovske partije, FEN se koristi za definiranje početnih pozicija koje nisu standardne. [3] FEN ne pruža dovoljno informacija da bi se odlučilo da li se partija može završiti kao neriješeno zbog trostrukog ponavljanja iste pozicije; za to je potreban drugačiji format kao što je prošireni opis pozicije (Extended Position Descritption).

Definicija[uredi | uredi izvor]

FEN zapis definira određenu poziciju u igri, sve u jednom tekstualnom redu i koristeći samo ASCII skup znakova. Tekstualni fajl sa samo FEN zapisima podataka treba da koristi ekstenziju .fen . [4]

FEN zapis sadrži šest polja, od kojih je svako odvojeno razmakom. Polja su sljedeća: [5]

  1. Podaci o lokaciji figura: Svaki red (horizontala) je opisana, počevši od reda 8 i završavajući sa redom 1, sa znakom "/" između svakog od njih; unutar svakog reda, sadržaj svakog kvadrata je opisan redom od a- linije (vertikale) do h-linije. Svaka figura je identificirana jednim slovom uzetim iz standardnih engleskih imena u algebarskoj notaciji (pješak = "P", konj = "N", lovac = "B", top = "R", dama = "Q" i kralj = "K"). Bijele figure su označene velikim slovima ("PNBRQK"), dok su crne figure označene malim slovima ("pnbrqk"). Skup od jednog ili više uzastopnih praznih kvadrata unutar jednog reda označava se cifrom od "1" do "8", što odgovara broju kvadrata.
  2. Aktivna boja: "w" znači da bijeli pravi idući potez; "b" znači da crni pravi sljedeći potez.
  3. Dostupnost rokade : Ako nijedna strana nema mogućnost rokade, ovo polje koristi znak "-". Inače, ovo polje sadrži jedno ili više slova: "K" ako bijeli može odraditi rokadu na kraljevu stranu, "Q" ako bijeli može odraditi rokadu na daminu stranu, "k" ako crni može odraditi rokadu na kraljevu stranu, i "q" ako crni može odraditi rokadu na daminu stranu. Situacija koja privremeno sprečava rokadu ne sprečava upotrebu ove notacije.
  4. En passant polje: Ovo je polje preko kojeg je pješak upravo prošao nakon što je pomjeren za dva polja u jednom potezu; dat je u algebarskoj notaciji. Ako ne postoji ovakav kvadrat, ovo polje koristi znak "-". Ovo se bilježi bez obzira na to da li postoji pješak koji po pravilu može da odradi en passant uzimanje. [6] U ažuriranoj verziji specifikacije se ovo polje bilježi samo ako je dozvoljeno en passant uzimanje, ali stara verzija specifikacije se više koristi.[7][8]
  5. Broj polupoteza: Broj polupomeranja od posljednjeg uzimanja ili napredovanja pješaka, koji se koristi za pravilo pedeset poteza. [9]
  6. Broj punih poteza. Počinje od 1 i povećava se nakon poteza crnog.

Primjeri[uredi | uredi izvor]

Sljedeći primjer je iz FEN specifikacije: [10]

Ovo je FEN-a za početnu poziciju:

rnbqkbnr/pppppppp/8/8/8/8/PPPPPPPP/RNBQKBNR w KQkq - 0 1

I nakon poteza 1.e4:

rnbqkbnr/pppppppp/8/8/4P3/8/PPPP1PPP/RNBQKBNR b KQkq e3 0 1

A onda poslije 1... c5:

rnbqkbnr/pp1ppppp/8/2p5/4P3/8/PPPP1PPP/RNBQKBNR w KQkq c6 0 2

A onda poslije 2. Nf3:

rnbqkbnr/pp1ppppp/8/2p5/4P3/5N2/PPPP1PPP/RNBQKB1R b KQkq - 1 2

Prilagodba FEN za varijante šaha kao što je Chess960[uredi | uredi izvor]

FEN je ključan za zapisivanje partija u šahovskim varijantama kao što je Chess960 (također poznat kao Fischer Random Chess), gdje početna pozicija nije nužno tradicionalna početna pozicija. Međutim, FEN kodiranje dostupnosti rokada (KQkq) je neadekvatno za varijante u kojima se nalaze dva topa na istoj strani kralja u zadnjem redu, jer da je samo jedan top dostupan za rokadu, bilo bi nejasno koji od njih je dostupan ako ne znamo njihove početne pozicije. Rješenje koje implementiraju šahovske mašine poput Shreddera i Fritz_9 je korištenje slova linija (kolona) na kojima su topovi započeli igru. Ova šema se ponekad naziva Shredder-FEN.[11] Za tradicionalno podešavanje, Shredder-FEN bi koristio AHah umjesto KQkq.

Još jedno rješenje nudi X-FEN, koje nudi veću kompatibilnost od Shredder-FEN-a, ali po cijenu veće složenosti.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b c d e f g "Standard: Portable Game Notation Specification and Implementation Guide". Internet Archive. 12. 3. 1994. Pristupljeno 25. 7. 2020. The page linking to the document is here.
  2. ^ Section "16.1: FEN" in "Portable Game Notation Specification and Implementation Guide"[1]
  3. ^ Sections "9.7.1: Tag: SetUp" and "9.7.2: Tag: FEN" in "Portable Game Notation Specification and Implementation Guide"[1]
  4. ^ Last paragraph in section "16.1: FEN" in "Portable Game Notation Specification and Implementation Guide"[1]
  5. ^ Sections 16.1.3.1 to 16.1.3.6: in "Portable Game Notation Specification and Implementation Guide"[1]
  6. ^ Section "16.2.3.4: En passant target square" in "Portable Game Notation Specification and Implementation Guide"[1]
  7. ^ "About that en passant target square". TalkChess.com. 16. 9. 2014. Arhivirano s originala, 2. 7. 2022.
  8. ^ "Portable Game Notation Specification and Implementation Guide". GitHub. 3. 6. 2020. Arhivirano s originala, 2. 7. 2022.
  9. ^ Section "16.1.3.5: Halfmove clock" states "This value is used for the fifty move draw rule."[1]
  10. ^ Section "16.1.4: Examples" in "Portable Game Notation Specification and Implementation Guide"[1]
  11. ^ "Shredder-FEN". www.chessprogramming.org. 5. 4. 2022.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]