Fuad-paša

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Fuat Paša)
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Keçecizade Mehmet Fuat Pasha, Fuat Paşa, jedan od istaknutih tanzimatskih reformatora Osmanlijskog castva. Fuad Pasha je bio “evropeizirani” čovjek, koji je tečno govorio francuski jezik i bio je sposoban da pregovara na istom nivou sa svojim evropskim sagovornicima. Postao je prvi sekretar turske ambasade u Londonu, 1840. Tokom 1848. je bio uposlen u specijalnim misijama u St. Petersburgu; 1851. je bio poslan u Egipat, koji je tada bio provincija Osmanskog Carstva kao posebni komesar. Te je godine postao ministar vanjskih poslova, i na toj funkciji bio četiri puta uzastopno, sve do smrti. U krimskom ratu se istakao po hrabrosti. Dva puta je bio Veliki Vezir, i ministar rata.
Allah-green.svg Nedovršeni članak Fuad-paša koji govori o muslimanima treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.