Idi na sadržaj

Gospodari svemira

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Gospodari svemira (eng. Masters of the Universe) je američka serija igračaka iz osamdesetih godina koju je stvorio Mattel. Prvi put se pojavila u tadašnjoj SFRJ pred sami kraj serije, u obliku originalnih igračaka, sedmičnih stripova u Politikinom Zabavniku, vanrednih izdanja u kojima su prevođeni stripovi koje su izdavali Star Comics i ostali izdavači, te i u obliku crtane serije koju je producirao studio Filmation. Početkom devedesetih godina, Mastersi, kako su ih nazivala djeca, zamijenjeni su novim dječjim zanimacijama poput Nindža kornjača i Evoksa.

Strip Hi-men i Gospodari svemira u Politikinom Zabavniku[uredi | uredi izvor]

Sedmični strip Hi-men i Gospodari svemira pojavio se prvi put u broju 1881 Politikinog Zabavnika, izdatog 1988. godine. Završio je u broju 1999 ovog magazina, izdatog 1990. godine. Poslije toga se pojavio u Zabavniku u brojevima 2007 i 2008 (epizoda Kraljica leda), te u brojevima 2025 i 2026 (epizoda Divljine Naksosa), izdatih kasnije iste godine.[1] Ovi stripovi bili su prevodi stripova koji su se pojavljivali u dnevnim novinama po svijetu i štampani su svake sedmice na dvije strane u boji, izuzev stripova u brojevima 2007 i kasnije koji su objavljeni kao središnji stripovi u pomenutim izdanjima Zabavnika.

Specijalna izdanja Politikinog Zabavnika[uredi | uredi izvor]

Nakon pojave sedmičnog stripa počela su i specijalna izdanja u kojima su se prevodili Marvelovi stripovi u izdanju Star Comics. Nakon što je ova serija završila, objavljeno je nekoliko izdanja od ostalih izdavača. Ukupno je izašlo najmanje osamnaest brojeva.

Prevodi izdanja Star Comics[uredi | uredi izvor]

Naslovna stranica prevoda Naslov Izvorni naslov[2] Objavljen dana
The Coming of Hordak!
Falling Stars
The Garden of Evil
Snakes Alive!
Monstroid
From Here to Eternia
Long Live the King
The Getaway
The Hate Stones
Courage
Whose Enemy Am I Anyway?
Lifetime, Part 1
Lifetime, Part 2
Masters of the Universe: The Motion Picture Comic Adaptation

Crtana serija He-Man i Gospodari svemira[uredi | uredi izvor]

Crtana serija He-Man i Gospodari svemira (eng. He-Man and the Masters of the Universe) u sinhronizaciji Televizije Zagreb pojavila se također u ovo doba. Nakon što je uvodno "...and the Masters of the Universe!" sinhronizovano sa „i Gospodari svemira!”, nailazimo na dva prevoda Adamovog uvoda, koja su izvodili različiti glumci:

Ja sam Adam, princ Eternije, branilac tajne dvorca Siva Lubanja. Ovo je Straško, moj hrabri prijatelj. Tajne neograničene moći stekao sam onog dana kad sam isukao svoj mač i uzviknuo: „Sive Lubanje silom! Ja imam moć!“ Straško je postao Borbeni Mačak, a ja sam postao He-Man, najmoćniji čovjek u svemiru! Samo još troje zna moju tajnu: Čarobnica, Čovjek-Oružje, i Orko. Mi zajednički branimo dvorac Siva Lubanja od zlih sila koje predvodi Skeletor!

Ja sam Adam, princ Eternije, branilac tajne dvorca Siva Lubanja. Ovo je Straško, moj hrabri prijatelj. Tajnom neograničene moći ovladao sam onoga dana kada sam isukao svoj mač i uzviknuo: „Sive Lubanje silom! Ja imam moć!“ Straško je postao Borbeni Mačak, a ja - He-Man, najmoćniji čovjek u svemiru! Samo još troje zna moju tajnu: Čarobnica, Čovjek-Oružje, i Orko. Mi zajednički branimo dvorac Siva Lubanja od zlih sila koje predvodi Skeletor!

Slijedi nepotpuna tabela epizoda koje su prikazane:

Naslov Izvorni naslov[3] Datum prikazivanja na TVZ
She-Demon of Phantos
The Time Corridor
Colossor Awakes
Wizard of Stone Mountain
Trouble in Arcadia
City Beneath the Sea

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Arhivirana kopija". Arhivirano s originala, 9. 10. 2007. Pristupljeno 22. 6. 2007.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
  2. ^ "Arhivirana kopija". Arhivirano s originala, 11. 6. 2007. Pristupljeno 22. 6. 2007.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
  3. ^ "Arhivirana kopija". Arhivirano s originala, 24. 6. 2007. Pristupljeno 22. 6. 2007.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]