Graphics Interchange Format

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

GIF (eng. Graphic Interchange Format) jedan je od dva najčešće korištena računaska grafička formata za razmjenu slika na World Wide Web-u.

. . . . . . . . . . . . Izvorna slika (BMP) . . . . . . . . . . . . . . . GIF bez ditheringa . . . . . . . . . . . . . . . . . . GIF uz dithering

To je 8-bitni (jedan piksel prezentiran je jednim bajtom) bitmap grafički format (pogledaj rasterska slika) koji koristi paletu od maksimalno 256 boja. Konvertiranjem izvornih bitmapa (BMP, JPG, TIF, PNG i dr.) u GIF, veoma se smanjuje broj nijansi kojima se interpretira sadržaj, što rezultira stepeničastim prelazima pri pretapanju boja i gubitkom finijih detalja, a najčešće i prejakim kontrastom boja. GIF je zato prikladniji za razne dijagrame i slične grafičke sadržaje, nego za fotografije.


Ako se ipak koriste za fotografije, navedeni nedostaci se ublažavaju postupkom Dithering-a, kojim se uz upotrebu raspoložive palete boja, primjenom različitih algoritama za rasteriranje, postižu efekti bliži izvorniku (slike gore).


Animirani GIF

S druge strane, memorijske potrebe za spremanje sadržaja u GIF-u su skromne, pa ga to čini prikladnim za razmjenu putem Interneta, jer se srazmjerno velike slike mogu sažeti u manju datoteku, što ubrzava download, čak i putem vrlo sporih modema (ipak, GIF datoteke su u pravilu značajno veće od onih komprimiranih u JPG). Nadalje, tim je formatom podržana prozirna pozadina (efekat kao da je slika na staklu), kao i animacija. To ga uz skromne memorijske potrebe čini idealnim za bannere, logotipe i kratke pokretne sekvence, tj. primjene učestale na internetu.


Historija GIF-a[uredi | uredi izvor]

GIF je 1987. godine pod originalnim imenom 87a predstavila kompanija CompuServe kao nadomjestak ranijem formatu nazvanom RLE, koji se također koristi za download slika, samo je bio u crno-bijeloj verziji. Godine 1989. ista kompanija nudi noviju, poboljšanu verziju GIF-a, imena 89a. Ta verzija je poznata kao animirani GIF - slika sačinjena od više frame-ova, koji daju dojam kretanja lika.


Vidi i:[uredi | uredi izvor]


Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih za: