Grof Claus von Stauffenberg

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Claus von Stauffenberg
Example alt text
Claus Schenk Graf von Stauffenberg
Rođenje 15. novembar 1907.
Jettingen, Njemačka
Smrt 21. juli 1944.
Berlin, Njemačka

Grof Claus von Stauffenberg (njemački: Claus Phillip Maria Graf Schenk von Stauffenberg) (15. novembar 1907 - 21. juli 1944) je bio njemački aristokrat i oficir vojske za vrijeme Drugog Svjetskog rata.

Vojna biografija[uredi | uredi izvor]

  • 1926. Ulazak u bambergijski-kavalerijski-regiment 17
  • 1936. Nastavnik na ratnoj akademiji u Berlinu
  • 1938. Poziv u štab tenkovske divizije "Hoepners"
  • 1939. Sa divizijom Hoepners učestvuje u napadu na Poljsku
  • 1940. Učestvuje u napadu na Francusku
  • 1943. Pukovnik u štabu 10. tenkovske divizije u Africi, teško ranjen
  • 1944. Pukovnik i šef štaba rezerve pod generalpukovnikom Fromm

Odlikovanja[uredi | uredi izvor]

  • Eisernes Kreuz I. (željezni križ prve klase)
  • Ritterkreuz zum eisernen Kreuz (viteški križ)
  • Eichenlaub mit Schwertern zum Ritterkreuz (hrasni vijenac sa mačevima uz viteški križ)

Učestvovanje u atentatu na Hitlera 20. Jula 1944.[uredi | uredi izvor]

Stauffenberg je na početku svoje karijere fasciniran od ideja nacionalsocijalizma. Na dan preuzimanja vlasti kroz nacionalsocijaliste 30. januara 1933., on organizuje u Bambergu slavlje. Njegovo distanciranje naspram nacionalsocijalizma počinje tek sa „kristalnom noću“ (9./10.11.1938) kada pripadnici SA i SS organizuju prve masovne napade na ustanove, prodavnice i same kuće židovskog stanovništva. Za vrijeme njegovog boravka u vojnoj bolnici poslije ranjavanja u Africi, Stauffenberg se sve više predaje ideji eliminacije Hitlera.

Realnu izvedbu tek vidi sa svojim radom u štabu rezerve i mogućnošću ulaza u vučju jazbinu (Wolfsschanze), te pristupu sastancima sa Hitlerom.

20. Jula 1944. godine, Stauffenberg u jednoj aktnoj tašni unosi satnu bombu i postavlja je u blizini Hitlera ispod stola od hrastovine i izlazi iz barake. Još prije detonacije, jedan od oficira (vjerovatno Generalmajor Warlimont ili Jodl) pomjera tašnu malo dalje ispod stola jer mu smeta pri pogledu na kartu. Ovoj slučajnosti Hitler zahvaljuje život u tom momentu.

Poslije atentata, Stauffenberg slijeće u Berlin, uvjeren da je Hitler mrtav. Uvjeren u ovo, on moli generalpukovnika Friedricha Fromma da pusti u pokret operaciju “Walküre” (podizanje vojne rezerve u slučaju smrti Hitlera i zauzimanje svih važnih državnih objekata te organizacija i preuzimanje vlasti). U međuvremenu Joseph Goebbels uspijeva razgovarati sa Hitlerom i Fromma uvjeriti da ovaj nije mrtav. Poslije jednog telefoniranja sa Hitlerom, iako je znao za atentat, Fromm hapsi Stauffenberga i daje ga u dvorištu svoje komandature likvidirati.

Claus, graf Schenk von Stauffenberg je jedan od najvećih primjera borbe protiv Hitlerovog režima unutar njemačke vojske. Kao jedan borac otpora i primjer lojaliteta njemačkoj državi a ne Hitleru, slavi se kao heroj.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: