Hocus Pocus (instrumental)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Thijs van Leer u Amsterdamu 15. novembra 1971. godine nakon snimanja drugog studijskog albuma sastava Focus, na kojem se nalazi i kompozicija Hocus Pocus.

Hocus Pocus je instrumentalna kompozicija nizozemskog progresivnog rock sastava Focus, koju su napisali klavijaturista, flautista i pjevač Thijs van Leer i gitarista Jan Akkerman. Snimljena je i objavljena 1971. godine kao prva pjesma na njihovom drugom studijskom albumu Focus II.[1] U jednom razgovoru sa novinarima u vezi nastanka kompozicije Hocus Pocus, Thijs van Leer je izjavio:

Neposredno prije odlaska u Englesku kako bismo snimili drugi album, svirali smo u Groeneweld dvorcu u gradu Baarnu, kada je gitarista Jan Akkerman iznenada odsvirao taj prepoznatljivi riff. Tada je bubnjar Pierre van der Linden potpuno spontano odsvirao kratki solo na bubnjevima, a ja sam počeo sa jodlanjem. Došlo je niotkuda, a kompozicija Hocus Pocus plod je čiste improvizacije, nadahnuta zabavom zajedničkog sviranja.

Jan Akkerman, gitarista nizozemske progresivne rock grupe Focus i jedan od kompozitora pjesme Hocus Pocus.

Prema njegovim daljnjim navodima, veċina pjesama grupe Focus pisane su tokom više mjeseci, dok je pjesma Hocus Pocus bila izuzetak i napisana je za kratko vrijeme tokom proba. Žestoki riffovi i pametne progresije akorda Jana Akkermana potisnuti su naprijed silinom bubnjanja Pierrea van der Lindena. Uređena verzija ove pjesme objavljena je kao singl (sa instrumentalnom kompozicijom Janis na B strani) u izdanju Imperial, Polydor i Blue Horizon za evropsko tržište 1971. godine, ali nije dospjela na listu najpopularnijih.

Brža verzija ove kompozicije ponovno je snimljena i objavljena za evropsko tržište 1972. godine pod nazivom Hocus Pocus 2 ili Hocus Pocus II. Potaknuto živim nastupom u kasnovečernjoj BBC televizijskoj muzičkoj emisiji The Old Grey Whistle Test u decembru 1972. godine i kasnijom izuzetno uspješnom turnejom po muzičkim klubovima u Velikoj Britaniji,[1] ova verzija dospjela je na 20. mjesto britanske top liste najslušanijih krajem januara 1973. godine.[2] Istovremeno, britanska turneja koja je oduševila publiku sa iznenađujuċim hitom Hocus Pocus otvorila je vrata za još veċe TV i rock festivalske nastupe.[1] Kompozicija Hocus Pocus također je objavljena kao singl za izdavačku kuću Sire Records u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi 1973. godine. Najveċi uspjeh sa ovom kompozicijom grupa Focus ostvarila je dospjevši na 9. mjesto Billboard Hot 100 najslušanijih dvije nedelje zaredom 2. i 9. juna u SAD-a i na 18. mjestu u Kanadi tokom proljeća i ljeta te godine.[3][4] Pjesma je ponovo privukla veliku pažnju kada je postala muzički potpis reklamne kampanje Nike Write the Future, prikazivane tokom Svjetskog prvenstva u nogometu 2010.[1] Te godine singl sa ovom pjesmom ponovo je dospio na britansku ljestvicu, ovaj put na 57. mjesto, a na nizozemsku listu najslušanijih na 48. mjesto. Godine 2017. kompozicija Hocus Pocus korištena je i u filmu Baby Driver. Prihvativši ekscentričnost, te izazivajući publiku da uživa u muzici koja je izvan pop konvencija i demonstrirajući svoju neporecivu sviračku vještinu u tom procesu, Focus je uspio tamo gdje je malo koji muzički sastav bio u stanju da to ostvari.[1]

Članovi grupe[uredi | uredi izvor]

Muzički primjer[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b c d e "The Story of Focus' Exceptional Hit, 'Hocus Pocus'". Bandonthewall.org. November 2018. Arhivirano s originala, 22 October 2019.
  2. ^ "Hocus Pocus: Singles". Officialcharts.com. Pristupljeno 22 October 2019.
  3. ^ The Hot 100, Week of June 2, 1973 – Billboard. Retrieved December 26, 2020
  4. ^ The Hot 100, Week of June 9, 1973 – Billboard. Retrieved December 26, 2020