Horacije

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Horacije

Kvint Horacije Flak - (Quintus Horatius Flaccus, decembar, 65. p. n. e. - 27. novembar 8 p. n. e.), rimski pjesnik.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Horacije je rođen u decembru 65. p. n. e. u Venusiji, Italija, umro je 27. novembra 8. p. n. e. u Rimu. Njegov otac je bio rob koji je stekao slobodu prije Horacijevog rođenja. Moglo bi se pretpostaviti da je u ropstvo pao za vrijeme Pompeja, odnosno nakon Spartakovog ustanka. Svog sina je odveo u jednu od najpoznatijih škola poznatog Sabelijanca po imenu Orbilus (koji je po Horaciju bio pristalica tjelesnog kažnjavanja). 46. g. p. n. e. Horacije posjećuje predavanja na Atinskoj Akademiji gdje prve stihove počinje pisati na grčkom. Kad je Brut u Ateni prikupljao vojsku protiv Oktavijana i Antonija, zajedno sa sinovima Cicerona i Katona, u nju stupa i Horacije. Međutim u bitki kod Filipa poražena je republika, a i tribunus militium Horacije. Nakon toga se Horacije vraća u Rim i posvećuje pjesništvu. 38. g. p. n. e. je doveden kod Mecene, učenog čovjeka iz Etrurije iz središnje Italije, koji je bio glavni politički savjetnik Augusta. Mecena je Horacija uveo u pjesnički književni krug, a uz to mu poklonio i luksuznu vilu. Po izgledu Horacije je bio nizak i debeo, posjedio prije vremena, lahko bi se iznervirao ali brzo i smirio.