Hotel Transilvanija (franšiza)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Službeni logotip franšize

'Hotel Transilvanija' (engleski: Hotel Transylvania) je američki animirani film medijska franšiza koji je kreirao pisac komedije Todd Durham. Sastoji se od četiri filma, tri grafička romana i tri kratka filma u produkciji Sony Pictures Animation, kao i flash animirane TV serije emitovane na Disney Channel i nekoliko video igrica. Serija ima ulogu ansambla, koju obično predvode glasovi Andy Samberg, i Selena Gomez između ostalih.

Prvi film, Hotel Transilvanija, objavljen je u septembru 2012. godine, sa dva nastavka, Hotel Transilvanija 2 i Hotel Transilvanija 3: Praznici počinju!, objavljeni su u septembru 2015. i julu 2018. godine. Filmovi su dobili mješovite do prosječne kritike kritičara i publike i zaradili su preko 1,3 milijarde dolara širom svijeta u odnosu na kombinovani produkcijski budžet od 245 miliona dolara. Četvrti i posljednji dio pod nazivom Hotel Transilvanija: Transformanija objavljen je na Amazon Prime Video 14. januara 2022. godine.

Serija se fokusirala na avanture koje okružuju čudovišta koja borave u naslovnom Hotelu Transilvanija, plaza hotelu u kojem se čudovišta mogu opustiti i pobjeći od ljudi zbog straha od progona. Mnogi od primarnih likova su labavo zasnovani na Universal Movie Monsters ili su parodije na njih.

Filmovi[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]