Indie pop

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Indie pop je vrsta alternativne rock muzike koja je nastala u Ujedinjenom Kraljevstvu sredinom 1980-ih sa korijenima iz škotskih post-punk grupa (poput Josef K i Orange Juice) koje su snimale za izdavačku kuću "Postcard Records" i najvažnije nezavisne britanske muzičke grupe iz sredine 1980-ih - The Smiths. Indie pop je bio inspirisan krilaticom "do it yourself" (bos. uradi sam) i sličnim ideologijama stvarajući nezavisni muzički časopis, svoju izdavačku kuću i muzičke klubove u kojima se izvodila ova vrsta muzike. Indie pop se razlikuje od indie rock žanra po tome da je melodičniji, mekši i u svojim tekstovima uglavnom oslobođen tjeskobe.[1]

Termin "indie" je bio korišten već neko vrijeme i opisivao je muzičare koji su snimali za nezavisne izdavače, ali je ključni trenutak u korištenju pojma "indie pop" kao posebne muzičke vrste bio izdavanje albuma "C86", britanskog muzičkog sedmičnjaka "NME" 1986. godine.[2] U ovoj komplikaciji su između ostalih muzičara pojavljuju grupe Primal Scream, The Pastels i The Wedding Present, te je tako "indie" postala oznaka za muzički žanr prepoznatljiv po zveckajućem zvuku gitara, ljubavi prema pop muzici iz 1960-ih sa melodičnom "power pop" strukturom u pjesmama. Ova muzička vrsta je prvobitno bila nazvana "C86" po istoimenom kompilacijskom albumu.

Sredinom i krajem 1980-ih, indie pop je kritikovan zbog svog pridruživanja trendovima koji su se nazivali "teturanje" (eng. shambling) (John Peel je kasnije dao opis ovom terminu, rekavši da obilježava samosvjesni primitivni pristup nekoj muzici)[3] i "podbačaj" (eng. underachievement). C86 indie pop scena je sada priznata kao ključni trenutak nezavisne muzike u Ujedinjenom Kraljevstvu što je priznato ponovnim objavljivanjem "C86" albuma 2006. godine kada je u podnaslovu albuma napisano "48 pjesama od samog nastanka indie popa". Indie pop i dalje ima veliki broj sljedbenika i inspiracija je muzičarima i to ne samo u Ujedninjenom Kraljevstvu već i širom svijeta te se može vidjeti kroz pojavu novih muzičkih grupa, izdavačkih kuća i klubova gdje se svira ova vrsta muzike.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Indie pop", Allmusic, arhivirano s originala, 15. 10. 2010, pristupljeno 6. 2. 2015 CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link).
  2. ^ "BBC Radio 2 - Paul Morley's Guide to Musical Genres, TWEE". BBC. Pristupljeno 2. 6. 2015.
  3. ^ "The C86 indie scene is back!". Time Out London. Arhivirano s originala, 2. 10. 2012. Pristupljeno 2. 6. 2015.