Industrijsko doba

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Gvožđe i ugalj, 1855–60, William Bell Scott ilustruje uspon proizvodnje uglja i gvožđa u industrijskoj revoluciji i značajne inženjerske projekte koje su omogućili.

Industrijsko doba je period hstorije koji obuhvata promjene u ekonomskoj i društvenoj organizaciji koje su započele oko 1760. godine u Velikoj Britaniji, a kasnije i u drugim zemljama, koje se uglavnom karakteriše zamjenom ručnih alata mašinama na električni pogon kao što su tkalački razboj i parne mašine, te koncentracijom industrije u velikim objektima.[1][2]

Iako se uobičajeno vjeruje da je industrijsko doba zamijenjeno informatičkim dobom u kasnom 20. vijeku,[3] što je stav koji je postao uobičajen od revolucija 1989. godine, veći dio ekonomije Trećeg svijeta još uvijek se temelji na proizvodnji, iako su mobilni. telefoni sada uobičajeni čak i u najsiromašnijim afričkim zemljama,[4] omogućavajući pristup globalnim informacionim mrežama. Iako su mnoge zemlje u razvoju i dalje uglavnom industrijske, informatičko doba je sve više prisutno.

Ogromne promjene u poljoprivrednim postupcima omogućile su industrijsku revoluciju. Ova poljoprivredna revolucija započela je promjenama u poljoprivredi u Nizozemskoj, koju su kasnije razvili Britanci.

Industrijsko doba započelo je u Velikoj Britaniji sredinom 18. vijeka i potaknuto je iskopavanjem uglja iz mjesta kao što su Wales i okrug Durham.

Godine 1712. Thomas Newcomen je proizveo prvu uspješnu parnu mašinu, a 1769. James Watt je patentirao modernu parnu mašinu. Kao rezultat toga, para je zamijenila vodu kao glavni izvor energije u industriji.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Two Views Of The British Industrial Revolution, Peter Temin
  2. ^ "Industrial-revolution - Define Industrial-revolution at Dictionary.com". Dictionary.com.
  3. ^ "5 Myths About the 'Information Age'". The Chronicle of Higher Education. 17. 4. 2011.
  4. ^ "In much of sub-Saharan Africa, mobile phones are more common than access to electricity". The Economist. 8. 11. 2017. Pristupljeno 30. 9. 2022.