Joe Frazier

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Joe Frazier, 2010.

Joseph William "Joe" Frazier (12. januar, 1944. – 7. novembar, 2011.), također poznat i kao Smokin' Joe, je bivši Olimpijski i Neosporni Svjetski bokserski šampion u teškoj kategoriji, čija je profesionalna karijera trajala od 1965. do 1976., sa kratkim povratkom 1981.

Frazier se pojavio kao glavni kandidat u kasnim 1960-ti, pobjeđujući protivnike: Jerry Quarry-ja, Oscar Bonavena, Buster Mathis-a, Eddie Machen-a, Doug Jones-a, George Chuvalo-a i Jimmy Ellis-a i na tom putu je postao neosporni šampion teške kategorije, 1970., a zatim je pobijedio Muhammada Ali-ja na poene u dugo očekivanoj borbi "Fight of the Century" (Borba vijeka), 1971. Dvije godine kasnije, Frazier je izgubio titulu jer ga je nokautirao George Foreman. U daljim borbama pobijedio je Joe Bugner-a, izgubio ponovljeni meč protiv Alija, i pobijedio Quarry-ja i Ellis-a, ponovno.

Frazier-ov zadnji izazov za titulu je bio 1975., ali ga je potukao Ali u njihovom brutalnom meču. Povukao se 1976., nakon drugog poraza od Foreman-a. Vratio se u ring 1981., s samo jednom borbom, prije potpunog povlačenja. Po istraživanju The International Boxing Research Organization (IBRO), Frazier je jedan od 10 najboljih u teškoj kategoriji, svih vremena.

Odata mu je počast tako što je uvršten i u International Boxing Hall of Fame, i u World Boxing Hall of Fame.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]