Katalaksija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Katalaksija predstavlja alternativnu riječi "ekonomija" sa ciljem što preciznijeg definiranja fenomena tržišta. Ludwig von Mises je, imajući u vidu opisani osnovni mehanizam funkcionisanja slobodnog tržišta, smatrao da je termin “ekonomija” neadekvatan naziv za nauku koja bi se bavila opisivanjem ljudskog djelovanja na tržištu, jer taj termin na grčkom znači “gazdovanje”, “gospodarenje”, “domaćinsko ponašanje”, odnosno svjesnu kontrolu i plansku regulaciju alokacije oskudnih resursa na tržištu, što svakako ne odgovara ideji slobodnog tržišta[1]. Kao adekvatnu terminološku zamjenu ponudio je neologizam “katalaksija”. Ovaj termin je iskovan iz grčkog glagola katallattein i znači "razmjenjivati proizvode" kao i "uzeti nekoga za društvo", "napraviti od neprijatelja prijatelja".

Friedrich August Hayek poredak slobodne razmjene imenuje terminom katallaxia (katalaksija). Pomoću termina katalaksija nastoji se opisati spontani poredak nastao kao uzajamno prilagođavanje mnoštvo individualnih privrednih djelatnosti na tržištu. Katalaksija je kao oblik slobodne razmjene između različitih jedinki, vodila potiskivanju urođenih instinkata uske plemenske lojalnosti i upostavljanju nadličnih, apstraktnih normi koje važe za sve jedinke u ovom procesu. Hayek piše: "Mogućnosti da ljudi koji žive zajedno miroljubivo egzistiraju i imaju uzajamnu korist, a da pri tome ne moraju da se usaglase oko zajedničkih konkretnih ciljeva, i da su pri tom pozveni samo apstraktnim pravilima ponašanja, bilo je vjerovatno najveće otkriće do koga su oni ikada došli"[2]. Katalaksija se može predstaviti kao igra u kojoj učestvuje veliki broj takmičara. Dobitnike u toj igri odlučit će znanje, vještina, polazne pozicije i sretne okolnosti[3].

Grčki termin katallaxia je transkribovan u katalaksija, što više odgovara bosanskom jeziku. Ove ideje polaze od opisa tržišta kao spontanog poretka. U Bosni i Hercegovini pojam se počinje pojavljivati u javnosti tek krajem 2012. godine, kada se u magazinu "Start" navodi da je model katalaksije eventualno rješenje za nacionalne probleme u državi[4]. Početkom 2013. pokrenut je i besplatni seminar pod nazivom "Katalaksija" u kojem se prikazuju osnovni pojmovi iz ekonomije, važnost slobodnog tržišta, mehanizmi djelovanja države, kao i aktuelni monetarni problemi[5].


Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ http://katalaksija.wordpress.com/ (15.02.2013.)
  2. ^ Hayek F.A. , The Mirage of Social Justice, Routledge, 1976, str. 136
  3. ^ Lakićević D.D., Ogled o ustanovama slobode, Službeni glasnik, 2010, str. 105.
  4. ^ http://www.bh-index.com/?p=11906 Arhivirano 4. 4. 2022. na Wayback Machine (15.02.2013.)
  5. ^ http://7dana.info/?p=11944[mrtav link] (15.02.2013.)