Kemal Bašić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Kemal Bašić
Rođenje
Tuzla

Kemal Bašić (rođen u Tuzli, 1989.) je bosanskohercegovački dramaturg i teatrolog.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Osnovnu školu završio je u Živinicama, gimnaziju u Tuzli, a na Filozofskom fakultetu u Sarajevu magistrirao je na studiju komparativne književnosti i bibliotekarstva. Bio je jedan od urednika na portalu Kritika.ba za pozorišnu, književnu i filmsku kritiku. Kao dramaturg sarađivao je sa Narodnim pozorištem u Tuzli na nekoliko nagrađivanih predstava.

Prva predstava na kojoj je radio kao dramaturg (Posljednja ljubav Hasana Kaimije, NP Tuzla, režija Goran Damjanac) nagrađena je Grand Prixom na Susretima pozorišta Bosne i Hercegovine u Brčkom (2018), a Bašić je za istu predstavu na Pozorišnim igrama u Jajcu dobio nagradu za dramatugiju.

Na predstavi "Pijana noć 1918" Narodnog pozorišta u Tuzli sarađivao je sa Gradimirom Gojerom. Predstava je na Pozorišnim igrama u Jajcu dobila šest nagrada.

Radio je kao dramaturg na predstavi "Putovanje", autora Vahida Klopića, režija Midhat Kušljugić, kojom je glumica Remira Osmanović obilježila 40 godina glumačkog rada[1].

Dramaturški angažaman u Narodnom pozorištu Tuzla imao je na predstavi "Kreketanje" rađene po tekstu Almira Bašovića, u režiji Aleše Kurta, za koji je na Pozorišnim igrama u Jajcu 2021. godine dobio nagradu za dramaturgiju.

Ponovnu saradnju sa režiserom Damjancem imao je na predstavi "Heroj nacije"[2] (Ivan M. Lalić) u Narodnom pozorištu u Mostaru, za koju su dobili nagradu Mostarska liska.

Trenutno je glavni i odgovorni urednik na RTV Živinice.

Nagrade[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]