Ket

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Ketovi

Ket (kojem ime dolazi od engleske riječi cat za mačku) je naziv za brod, odnosno čamac na jedra koji se sastoji od jednog jarbola s jednim jedrom.[1] Opšte je prihvaćeno da porijeklo keta dolazi iz New Yorka oko 1840. godine, a odatle se proširio po istočnoj i južnoj obali SAD-a. Odlikuje ga jednostavnost, lakoća rukovanja i veliki kapacitet. Historijski, ketovi su se koristili za ribolov i transport u priobalnim vodama oko Cape Coda, i zaljevima kod New Yorka i New Jerseya. Neki su bili opremljeni za lov na sabljarke a drugi su korišteni kao barke za zabave sa ljetnim kabinama uokvirenim platnom ili drvenim konstrukcijama koje bi se mogle s lakoćom razmontirati. Na prelazu u 20. vijek, ketovi su prilagođeni za utrke, pa su jedra bila opremljena za hvatanje vjetra što je više moguće. Usljed pada interesa za utrke i pojave malih, efikasnih motornih čamaca, eliminirana je potreba za velikim jedrenjacima, a ketovi se danas koriste kao jahte za jednodnevne plovidbe i krstarenja, pošto imaju prostranost, stabilnost i jednostavnost rukovanja. Ketovi su se pokazali lošijim uz vjetar u odnosu na dobro osmišljene slupove koji imaju dva jedra.

Jedan od najpoznatijih ketova je Beetle Cat 3.7 metara dug za jednodnevno jedrenje. Flote ovih brodica nalaze se u lukama širom Nove Engleske gdje se često održavaju takmičenja u utrkama. Tokom 1960-ih, Breck Marshall izgradio je svoj 5.5 metara dug ket Sanderling koristeći stakloplastiku na osnovu postojećeg drvenog dizajna. Sanderling je u međuvremenu postao vrlo popularan brodić, sa više od 700 izgrađenih primjeraka, i to je pomoglo da se ponovo probudi interes za ketove. U čast Marshalla i njegovog doprinosa, Udruženje posjednika ketova finansirali su izgradnju Breck Marshalla, 6.1 metar dug ket koji se danas nalazi u muzeju Mystic Seaport.

Moderni ljubitelji ketova cijene tradicionalni dizajn i klasični izgled i funkcije koje ga čine svestranim rekreativnim brodićem: jednostavnost, veliki kapacitet, stabilnost i sigurnost što omogućava lahku plovidbu.[2]

Vrste[uredi | uredi izvor]

  • Beetle Cat - mali ket predviđen samo za dnevna putovanja
  • Redden Catboat - traditconalni drveni ket dug 4.3 metra gradi se u Novoj Škotskoj
  • Nonsuch - serije modernih ketova sa dužinama između 5.5 i 11 metara
  • Inland Cat - 4.5 dug dizajniran i građen u sjevernim dijelovima Indiane.
  • Diesel Cat - 6 metara dug, gradi se na Floridi.
  • Zijlsloep - nizozemski klasični tip dug 5 metara

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ MacKenzie, Mike (2005–2012). "Home page". Sea Talk Nautical Dictionary: The Dictionary of English Nautical Language. Pristupljeno 15. 1. 2014. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
  2. ^ http://www.soundingsonline.com/component/content/article/112-archives/203752