Korisnik:BIHAMK

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

HISTORIJAT BIHAMK-a

Bosanskohercegovački auto-moto klub (BIHAMK) je najmasovnija asocijacija motorizovanih građana. BIHAMK nastavlja tradiciju Bosanskohercegovačkog automobilističko-motociklističkog društva osnovanog 7. februara 1946. godine i Auto-moto saveza BiH utemeljenog 1947.godine.


MEĐUNARODNA AFIRMACIJA BIHAMK-a

BIHAMK je punopravni član pripadajućih međunarodnih asocijacija:

FIA (Fédération Internationale de l' Automobile) AIT (Alliance Internationale de Tourisme) FIM (Fédération Internationale de Motocyclisme)

OSNOVNE DJELATNOSTI

U skladu sa svojim statutarnim odredbama, BIHAMK , između ostalog, ostvaruje sljedeće ciljeve i zadatke:

okuplja vlasnike i vozače motornih vozila, te prijatelje automobilizma i motociklizma; razvija i njeguje međusobnu solidarnost članova i ostalih učesnika u prometu; osigurava ostvarivanje članskih prava članovima kada se sa vozilom nalaze na putovanju, prati stanje i probleme bezbjednosti prometa na cestama, te predlaže nadležnim organima mjere preventive i druge mjere u oblasti bezbjednosti prometa; prihvata i razvija sistem međuklupske pomoći članova, kako u zemlji, tako i sa evropskim i svjetskim klubovima, na osnovama uzajamnosti i reciprociteta ili ugovornih odnosa; podstiče razvoj i unapređenje auto-moto sporta na bazi međunarodnih i svojih pravila; obavlja aktivnosti u oblasti saobraćajne prevencije i edukacije. BIHAMK ima posebnu ulogu u domenu informisanja javnosti o stanju na cestama i pružanja tehničke pomoći vozačima , kao i izdavanju međunarodnih vozačkih dokumenata.