Korisnik:BuBimyR96

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
                           Radna Memorija 

RAM-memorija je upisno ispisna memorija u koju se mogu upisivati podaci i iz nje čitati onoliko puta koliko želimo. Pohranjeni podaci ostaju u ovoj memoriji dok ih računalo namjerno ne promijeni ili dok se ne prekine napajanje memorije električnom energijom. Dakle RAM gubi svoj sadržaj prestankom napajanja, pa se naziva i nepostojana memorija.


U računarima je RAM zadužen za držanje podataka i programskog koda tokom njegovog izvršavanja. Veoma važna karakteristika RAM-a je da se različitim memorijskim mjestima gotovo uvijek pristupa jednakom brzinom. Kod nekih drugih tehnologija postoje određeni zastoji pri propuštanju pojedinih bitova ili bajtova.

Na racunaru Ram memorija se smjestava na maticnu plocu. Tj. Privezuje se putem odredjenih slotova, gdje se ubavuje ram memorija..



Glavne značajke RAM-a su kapacitet i brzina rada. Poželjno je da RAM bude što većeg kapaciteta kako bi se pohranilo što više podataka. Neki RAM uspoređuju sa radnim stolom: što je veći to nam je dostupnija i preglednija veća količina različitih «papira», pa je logično da će računalo sa većim RAM-om biti ugodnije (brže) za korištenje. Brzina rada RAM-a određene je brzinom kojom ova memorija pohranjuje i izdaje podatke. Za čitanje nekog podatka iz memorije potrebno je navesti adresu memorijske lokacije na kojoj se nalazi podatak. Vrijeme koje protekne od trenutka kada se na adresnim sabirnicama pojavi adresa treženog podatka do trenutka kada se na podatkovnim sabirnicama pojavi sam podatak zove se vrijeme pristupa memoriji (access time). Vrijeme pristupa ograničava brzinu kojom se mogu čitati podaci iz memorije i upisivati u nju, pa može ograničiti brzinu rada cijelog računala. RAM-ovi današnje tehnologije imaju vrijeme pristupa 10.tak nanosekunda. Suvremeni RAM-ovi izgrađeni su u poluvodičkoj tehnologiji i razlikujemo dvije vrste:

• statički • dinamički.


SRAM-statički RAM; vrsta je radne memorije kod koje je svaki bit pohranjen u jednom od bistabilnih sklopova smještenim u memorijskom integriranom sklopu. Prednosti SRAM-a su jednostavnost građe, jednostavnost pogona i veoma brz pristup memoriji. Nedostatak su mu relativno velike dimenzije bistabilnog sklopa, što ograničava broj bistabila koji se mogu smjestiti na jednu pločicu poluvodiča. SRAM-ovi su znatno manjeg kapaciteta od dinamičkih memorija, a znatno su veće cijene. U SRAM-u se pohranjuje mala količina podataka


DRAM – dinamički RAM; vrsta je radne memorije kod koje je svaki bit pohranjen kao naboj u minijaturnom kondenzatoru smještenom u memorijskom integriranom sklopu. Zbog nesavršenosti dielektrika u kondenzatoru, naboj pohranjen u kondenzatoru postepeno se gubi, pa se time gubi i podatak. Kako se to ne bi dogodilo, potrebno je naboj obnoviti prije nego li se kondenzator potpuno isprazni. Obnavljanje se obavlja pomoću posebnih sklopova koji najprije čitaju podatke, a zatim obnavljaju naboj svakog kondenzatora sukladno očitanoj vrijednosti..


Vrste Ram memorije:

Danas u računalima možemo sresti tri vrste memorije (SDR, DDR i DDR2) a vrlo rijetko EDO ili Rambus memoriju. O matičnoj ploči ovisi koju vrstu memorije možete staviti u vaše računalo. Postoje i tzv. prelazne ploče koje podržavaju dvije vrste RAM-a ali istovremeno može raditi samo jedna od njih.



U slucaju kvara ili ostecenja ram memorije, kvar se moze ukloniti vrlo jednostavno: Potrebno je da kupimo odgovarajuci ram i samo ga zamjenimo u kucistu.. Dobre osobine ram memorije su vemona niska cjena nabavka Rama, tj. Diskete.....