Korisnik:Fondacija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

KUĆA BEĆIREVIĆA[uredi | uredi izvor]

Kuću su 1939. godine sagradili Hasanaga Bećirević i Halima Bećirević, rođena Mehmedagić. Hasanaga je bio među prvim Bošnjacima koji su studirali u Beču. Eksportnu akademiju je završio u Pragu 1922.  godine. Bio je ugledani trgovac i vlasnik trgovačkog preduzeća.

Sinovi, Nežad i Sead, su dali veliki doprinos nauci, kulturi i sportu u Brčkom. Nežad je do prviktor nauka u Brčkom, a Sead ugledni profesor i rukovodilac u velikim brčanskim preduzećima. Braća Bećirević su bili aktivni članovi brčanskog Preporoda. Nakon obnove Preporodovog djelovanja, Nežad je bio predsjednik ovog društva, a Sead jedan od najaktivnijih saradnika. Marija Bećirević, Nežadova supruga, je doktor mikrobiologije, a Esma, Seadova supruga, inžinjer poljoprivrede.

Nakon Nežadove i Seadove smrti, Marija i Esma su kuću sa okućnicom poklonile Preporodu uz uvjet formiranja Fondacije za stipendiranje učenika i studenata uz posebnu brigu o siromašnim osobama. U kući se nalazi biblioteka Nežada Bećirevića i bosanka soba, te se realizuju edukativni programi i dio kulturnih aktivnosti brčanskog Prepopoda.