Idi na sadržaj

Korporacija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
McDonald's Corporation jedna je od najpoznatijih korporacija u svijetu.

Korporacija je kompanija ili grupa ljudi ovlaštena da radi kao jedinstven entitet (pravno osoba) i da bude prepoznata kao takva u zakonu. Rani inkorporirani entiteti bili su osnivani poveljom (npr. ad hoc aktom odobrenim od strane monarha ili su prolazili parlament ili zakonodavno tijelo). Većina zakonodavstava sada dopušta kreiranje novih korporacija kroz registraciju.

Korporacije dolaze u dosta različitih tipova ali su često podijeljene zakonom zakonodavstava gdje su upisani u dvije vrste: po tome da li ili ne mogu trgovati, ili po tome da li su ili ne za profit.

Tamo gdje lokalni zakon razlikuje korporacije po mogućnosti izdavanja dionica, korporacije koje imaju dozvole da to učine nazivaju se "dionička društva", vlasništvo korporacije je kroz dionice, a vlasnici dionica nazivaju se "dioničarima." Korporacije koje nemaju dozvolu izdati dionice nazivaju se "društva ograničene odgovornosti", oni koji se smatraju vlasnici korporacije su oni koji su stekli članstvo u korporaciji, a nazivaju se "članovi" korporacije.

Korporacije registrirane u regijama gdje se grupišu po tome da li su odobrene za profit ili ne, razlikuju se "profitne" i "neprofitne" korporacije, respektivno.

Postoji određen preklop između dioničkih/nedioničkih i profitnih/neprofitnih korporacija u tome da neprofitne korporacije su uvijek bez dionica također. Profitne korporacije su skoro uvijek dioničke, ali neke profitne korporacije mogu odabrati da ne budu dioničke. Da bi se pojednostavilo objašnjenje, kad god je "dioničar" korišten u ostatku ovog članka da označi dioničku korporaciju, pretpostavlja se da znači isto kao "član" kod neprofitne ili profitne-nedioničke korporacije.

Registrirane korporacije imaju pravnu osobu i u vlasništvu je dioničara[1][2] čija je odgovornost ograničena u odnosu na njihov ulog. Dioničari obično ne upravljaju korporacijom aktivno; dioničari umjesto toga vrše izbor ili imenuju upravni odbor da kontroliraju korporaciju u fiducijarni kapacitet.

U američkom engleskom jeziku riječ corporation se najčešće koristi da opiše velike poslovne korporacije.[3] U britanskom engleskom i u zemljama Commonwealtha, pojam company se češće koristi da opiše isti entitet, dok riječ corporation obuhvata sve inkorporirane subjekte. U američkom engleskom, riječ company može sadržati entitete kao partnerstva koja ne bi bila označavana kao kompanije u britanskom engleskom pošto oni nisu odvojen pravni entitet.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Pettet, B. G. (2005). Company Law. Pearson Education. str. 151. Reading the above, makes it possible to forget that the shareholders are the owners of the company.
  2. ^ Courtney, Thomas B. (2002). The Law of Private Companies (2nd izd.). Bloomsbury Professional. 4.001. As a corporation, or body corporate, a private company is regarded in law as having a separate legal personality from its shareholders (owners) and directors (managers).
  3. ^ corporation.