Lao Tse

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Lao Tse na bufalu

Počasno ime mu je stari majstor. Napisao je knjigu Dao De Jing u kojoj govori o principu tao (to je apsolutni vladalac svijeta i života). Propovijedao je da svaka djelatnost mora biti u skladu sa principom tao ako želi biti uspješna. To se odnosi na život u porodici i u državi. Govorio je da sve u svijetu vječno kruži između jinga i janga- dvije suprotnosti.

Za njega početak svijeta je ništa. Međutim, za njega to nije praznina već neodređenno nešto, što tek treba da postane. Neophodan je ljudski um da bi se to odredilo i umnožilo. Dakle, samo u prvoj fazi tao je ništa, kao nepokretan, a kasnije to je princip nepokretnog kretanja.

Citati[uredi | uredi izvor]

  • Poznavati druge je inteligencija; poznavati sebe je prava mudrost. Kontrola drugih je snaga; kontrola sebe samog je prava moć.
  • Putovanje od hiljadu (milja) počinje prvim korakom.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Wikicitat
Wikicitat: Lao Tse
Commons
Commons: Lao Tse