Leghorn

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Bijela Leghorn kokoška

Leghorn je rasa kokoški koja je dobila ime po engleskom nazivu za italijanski grad Livorno. Leghorn je jedna od najpopularnijih komercijalnih rasa kokoški širom svijeta. Većina leghorna je bijele boje, ali postoje različite varijacije u boji. Leghorn kokoške su savršene u nošenju bijelih jaja. Na prvom mjestu su u svjetskoj proizvodnji konzumnih i rasplodnih jaja, ali i u laboratorijskom korištenju jaja za istraživanje embriona i druga avijarna istraživanja.

Tjelesna težina varira zavisno od tipova i zapata ali se najčešće kreće u granicama 1,8-2,0 kg kod kokoši, a 2,3-2,8 kod pijetlova. Kokoši pronose u uzrastu od 4 do 5 mjeseci i nose prosječno 200-220 jaja u toku godine. Jaja su bijele ljuske prosječne mase 55-60 g. Meso Leghorna nije naročitog kvaliteta. Koža je žuto pigmentirana. Leghorn danas služi kao osnov za stvaranje meleza i hibrida namjenjenih specijalizovanoj proizvodnji jaja.[1]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Arhivirana kopija". Arhivirano s originala, 24. 3. 2010. Pristupljeno 7. 2. 2009.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]