Lijepa stvorenja

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Lijepa stvorenja
Lijepa.jpg
Naslovnica bosanskog izdanja romana
AutorKami Garcia, Margaret Stohl
Originalni nazivBeautiful creatures
Žanrroman za mlade, fantastika, romansa
Vrsta djelaroman
Glavni likEthan Wate, Lena Duchannes

Lijepa stvorenja (engl. Beautiful creatures) je naziv prvog romana tetralogije Hronike opčinitelja, američkih književnica Kami Garcie i Margaret Stohl. Knjiga je prvi put objavljena 1. decembra 2009. godine od strane izdavačke kuće Little, Brown, and Company. Na bosanski jezik je prevedena 2011. godine skupa sa drugim nastavkom Lijepa tama (engl. Beautiful darkness) u izdanju Buybook-a iz Sarajeva. Treći i četvrti nastavak pod nazivom Lijepi haos (engl. Beautiful chaos) i Lijepi spas (engl. Beautiful redemption) još uvijek nisu prevedeni na bosanski jezik.

Likovi[uredi | uredi izvor]

 • Ethan Lawson Wate ima 16. godina i pohađa srednju školu u Gatlinu, gdje je rođen i odrastao. On je ujedno i pripovjedač romana. Iako nije opčinitelj, na neki način je u stanju da zaštiti Lenu od moćne magije i tamnih opčinitelja. Njih dvoje su povezani tzv. keltingom, koji im dopušta da komuniciraju telepatski, čak iako su kilometrima udaljeni. Lena i on su se upoznali u njihovim snovima prije nego što su se uopće sreli. Kasnije tokom romana njih dvoje se zaljubljuju.
 • Lena Duchannes je opčiniteljka koja se pojavljuje u Ethanovim snovima neposredno pred njeno doseljenje u Gatlin. Ona se mora opredjeliti između svjetlosti i tame na njen 16. rođendan. Iako isprva Ethan i ona nisu bliski, ubrzo se zaljubljuju. Lena ima crnu, kovrdžavu kosu i zelene oči.
 • Amarie "Amma" Treadeau je vidovnjakinja prema kojoj se Ethan odnosi kao prema rođenoj baki. Ona se izuzetno brine za Ethana, ali ne podržava njegovu vezu sa Lenom. Ima sposobnost da komunicira sa svojim mrtvim precima. U Gatlinu je poznata po svom kulinarskom umijeću i ponosna je na to što svake godine pobjedi na takmičenju za najbolju pitu.
 • Macon Melchizedek Ravenwood je Lenin ujak i izuzetno su privrženi jedno drugom. On je inkubus koji je odabrao da se radije hrani snovima nego krvlju.
 • Marian Ashcroft je bibliotekarka, kako u običnoj gradskoj biblioteci, tako i u onoj namijenjenoj opčiniteljima. Ona je bila najbolja prijateljica Ethanove pokojne majke Lile Evers Wate, i poznaje Ethana od njegovog rođenja. Zbog prirode svoje pozicije čuvara, nije u mogućnosti da pomaže Ethanu kada je u opasnosti jer mora ostati nepristrasna. Marian uvijek citira fraze iz knjiga ili govora poznatih ljudi.
 • Ridley Duchannes je Lenina rodica i pripada mračnim opčiniteljima. Ona je sirena i ima moć da manipuliše kime poželi. Ridley radi za Serafine i izlazi sa Linkom do kraja knjige. Čak i nakon raskida, čini se da Link uspijeva izazvati iskrenu emociju kod Ridley, iz čega se može zaključiti da ona nije loša u mjeri u kojoj se takvom želi predstaviti.
 • Wesley "Link" Lincoln je Ethanov najbolji prijatelj i nastavlja se družiti s njim i Lenom čak i kada ih svi ostali u školi bojkotuju. Ludo je zaljubljen u Ridley i uvjeren je da ni ona nije ravnodušna prema njemu. San mu je da postane velika muzička zvijezda.
 • Emily Asher je Ethanova bivša djevojka, koja prezire njega i Lenu, i okreće ljude protiv nje. Vođa je organizacije "Anđeli čuvari".
 • Gospođa Lincoln, Likova majka, radi na tome da Lena bude isključena iz škole i zaposjednuta je od strane Lenine majke Serafine.
 • Serafine Duchannes je Lenina majka i najjača tamna opčiniteljka, koja se trudi da uvjeri Lenu da se prikloni tami.
 • Mitchell Wate je Ethanov otac, je pisac koji je preko dana zatvoren u sobi, a noću izlazi van. Pravda se time da piše "Veliki američki roman", ali zapravo samo škraba po papiru, boreći se na taj način sa gubitkom supruge.
 • Delphine "Del" Duchannes je Lenina tetka opčiniteljka. Ona je palimpsest i ima sposobnost kretanja kroz vrijeme, zbog čega često djeluje izgubljeno.
 • Emmaline Duchannes je Lenina baka opčiniteljka. Ona je empata i ima sposobnost da kopira tuđi dar na određeno vrijeme.
 • Genevieve Duchannes je bila opčiniteljka koja je uzrokovala kletvu u Leninoj porodici time što je pokušala oživjeti svog zaručnika, Ethana Cartera Watea, koristeći "Knjigu mjeseci".
 • Ethan Carter Wate je bio Genevievein zaručnik koji je umro nakon što je upucan tokom velikog spaljivanja Gatlina. Genevieve ga je pokušala oživjeti koristeći "Knjigu mjeseci", koja ju je pretvorila u tamnu očiniteljku, nakon čega ga se više nije sjećala pa ga je pokušala ubiti.
 • Sestre, Mercy Lynne, Prudence Jane i Grace Anne, su Ethanove pratetke koje znaju sve o Gatlinu. Thelma je njihova njegovateljica. Sve one znaju za opčinitelje, ali samo je Prudence Jane unosila u mapu podzemne tunele opčinitelja.
 • Reece Duchannes je Lenina rodica, koja ima sposobnost da jednim pogledom na nečije lice pročita svaku emociju, kao i da otkrije o čemu ta osoba razmišlja.
 • Ryan Duchannes je Lenina desetogodišnja rodica koja ima sposobnost da liječi ljude. Opčinitelji nazivaju osobu sa njenim darom traumaturgom. Opisana je kao mala djevočica koja ima odlike svjetla zbog svoje plave kose i plavih očiju.
 • Larkin Kent je sin tetke Del i brat od Ridley, Reece i Ryan. On je tamni opčinitelj sa darom iluzioniste, iako je njegova pripadnost tami otkrivena tek kasnije u romanu.

Radnja romana[uredi | uredi izvor]

Šesnaestogodišnji Ethan Wate živi u Gatlinu, ali ne voli mali grad i želio bi se odseliti. Živi sa ocem i kućepaziteljicom, a majka mu je poginula u saobraćajnoj nesreći. Prvi dan druge godine srednje škole, Ethan ponovo sanja kako propada kroz drveće sa djevojkom čije lice ne može da vidi. San se ponavlja mjesecima i muči ga, jer voli djevojku iako ne zna ko je ona. Kada se probudi, Ethan otkriva na svom iPod-u novu pjesmu nepoznatog izvođača. Pjesma se zove "Šesnaest mjeseci", a Ethanu se riječi čine pomalo jezivim. Kada je kasnije provjerio listu pjesama, pjesme nije bilo.

Po dolasku u školu, on čuje da je u grad stigla nova djevojka, Lena Duchannes. Većina učenika ju ignoriše zato što nosi dugačke haljine i nije zainteresirana za popularne aktivnosti kao što je priključenje timu navijačica. Ethan je čuo Lenu kako svira pjesmu "Šesnaest mjeseci" na violi u orkestru, što ga je uznemirilo. Dok je pokušavao da razbistri um tokom povratka kući, na radiju u automobilu je ponovo čuo istu pjesmu. U tom trenutku je prošao pokraj Lene. Kada je zaustavio vozilo, shvatio je da je Lena djevojka koja se pojavljuje u njegovim noćnim morama. Lena prihvata prijevoz, čime otpočinje njihovo prijateljstvo.

Na času engleskog jezika idući dan, Ethan počinje da čuje kako mu se Lena obraća telepatski. Djevojke iz razreda vrijeđaju Leninog povučenog ujaka, Macona Ravenwooda, i Lenin bijes eskalira uzrokujući eksploziju stakala na prozorima. Lena bježi kući, a Ethan je slijedi. Zatiče je kako plače u vrtu prepunom limunovih stabala i započinju razgovor. Govori mu kako se ponekad neobjašnjive stvari dešavaju oko nje. Iznenada Ethan dotiče stari medaljon koji je ležao na zemlji, nakon čega mu se ukazuju vizije iz prošlosti. U viziji, djevojka po imenu Genevieve gleda kako plantaža njene majke, Greenbrier, gori u plamenu. Ovo se dešava tokom perioda građanskog rata. Lena je zainteresirana za Ethanovu viziju, ali ga zagonetno upozorava da je njen život komplikovan i da se ne bi trebali družiti.

Ethan je zadržao stari medaljon i raspitao se kod svojih pratetaka, zvanih Sestre, o njemu. One mu otkrivaju da medaljon potiče iz godine kada je General Sherman spalio svako imanje u Gatlinu, osim Vile Ravenwood. Sestre su identifikovale par inicijala ugraviranih u medaljon, od kojih jedan pripada Leninom pretku - Genevieve Duchannes - i Ethanovom pretku po kojem je dobio ime - Ethanu Carteru Wateu. U crkvi, Ethan je dotakao medaljon što je izazvalo novu viziju Genevieve Duchannes kako razgovara sa svojim zaručnikom Ethanom Carterom Wateom. Te noći, Ethan sanja još jedan san u kojem mu Lena izmiče dok se on utapa, i budi se sav u znoju.

Nakon što se Lena ne pojavi u školi, Ethan je posjeti kod kuće i upoznaje njenog ujaka Macona Ravenwooda, čovjeka koga niko u Gatlinu nije vidio godinama. Macon ne želi dati Ethanu dodatne informacije o medaljonu. Ethanu unutrašnjost Vile Ravenwood djeluje magično, pošto se enterijer neprestano mijenja, a čitavi obroci se pojavljuju i iščezavaju po Maconovoj volji.

Te noći, Lena dolazi u Ethanovu kuću i ušunja se u njegovu sobu kako bi objasnila neobičnost svoje porodice. Otkriva mu da su svi u njenoj prorodici opčinitelji koji imaju posebne moći. Bez obzira na ovo otkriće, Ethanova privrženost Leni raste, i on je poziva u kino. Drže se za ruke u kino dvorani, što potiče glasine o njima u školi.

Ethan ubrzo upoznaje Leninu stariju rodicu Ridley, izazovno obučenu i ubjedljivu djevojku. Ridley poziva Ethana na prazničnu večeru na kojoj se svake godine okuplja Lenina familija. Ridley otkriva kako će za pet mjeseci Lena napuniti 16. godina, a na 16. rođendan svi članovi Lenine porodice postaju svijetli ili tamni opčinitelji. Nakon večere, Ethan sjedi u Leninoj spavaćoj sobi, gdje mu ona objašnjava da je Ridley sirena, mračni opčinitelj sa sposobnošću da uvjeri ljude da urade sve što ona poželi. Lena se pribojava da će postati zla poput Ridley na svoj 16. rođendan. Ethan je uvjerava kako do toga neće doći i poljubi je po prvi put.

Te noći, Ethan se budi i otkriva kako njegova kućepaziteljica Amma napušta kuću. Odlučuje da je prati do njenog doma, gdje je posmatra dok se u močvari sastaje sa Leninim ujakom, Maconom. Macon je uznemiren zato što Amma nije spriječila poznanstvo između Lene i Ethana, jer bi to moglo biti opasno za oboje. Amma i Macon imaju pitanja koja žele postaviti duhovima Amminih predaka. Duhovi nisu komunikativni, a njih dvoje nisu svjesni Ethanovog prisustva.

Idućeg dana, Lena i Ethan preskaču odlazak u školu i ponovo dodiruju medaljon. Ovaj put imaju viziju Genevieve Duchannes koja pokušava da sanira ranu svog zaručnika zadobijenu od metka prije nego što on umire. Potom odlaze u gatlinsku biblioteku da bi dobili informacije od Marian Ashcroft, bibliotekarke koja je bila najbolja prijateljica Ethanove majke. U biblioteci imaju još jednu viziju Genevievinog pokušaja da vrati Ethana Cartera Watea u život koristeći magični tekst po imenu "Knjiga mjeseci". Marian otkriva da je ona Čuvar, smrtnik koji zna za svijetle i mračne opčinitelje i vodi evidenciju o njihovim djelima. Postoji tajni dio gatlinske biblioteke poznat kao "Opčiniteljska biblioteka" i Lena misli kako se tu nalazi "Knjiga mjeseci". Međutim, da bi potražili knjigu, Lena i Ethan moraju čekati da se "Opčiniteljska biblioteka" otvori, u skladu sa njenim magičnim rasporedom.

Na Noć vještica, Ethan se budi iz vizije u kojoj je Lena u nevolji. Odlazi u Vilu Ravenwood, gdje zatiče Lenu kako leži na stolu, okruženu članovima svoje porodice. Lena je u bolovima, a ukućani recitiraju latinski napjev kako bi zaustavili spiritualni napad na nju od strane mračne opčiniteljke Sarafine. Čini se da je Ethanovo prisustvo razbilo čaroliju, i Maconova majka, Arelia, zaključuje da je Ethanova ljubav jedina sila koja može zaštititi Lenu od Sarafine.

Na Dan zahvalnosti, Amma poziva Lenu na večeru sa porodicom Wate. Amma se koristi čarolijom kako bi zaustavila vrijeme tako da Lena i ona mogu razgovarati dok ostali članovi porodice sjede sleđeni i nesvjesni. Ethan je čuo njihov razgovor, gdje Amma govori Leni da je Sarafine zapravo njena majka.

Ethan i Lena odlaze u "Opčiniteljsku biblioteku". Tamo ponovo dotiču Genevievin medaljon i otkrivaju izvor kletve nad porodicom Duchannes. Genevieve je koristila "Knjigu mjeseci" kako bi pomoću crne magije oživjela Ethana Cartera Watea, a knjiga je stekla moć da bira ko će od Duchannesovih potomaka u budućnosti pripasti tami, a ko svjetlosti.

U biblioteci, Lena pada u nesvijest i biva ponovo napadnuta od strane Serafine, ali se probudi nakon što je Ethan poljubi. Ethan i Lena moraju pronaći "Knjigu mjeseci", i misle da je možda pokopana skupa sa Genevieve. Odlaze na njen grob i iskopavaju knjigu. Zatim je proučavaju kako bi pronašli način da spriječe da Lena pripadne tami.

Na školskom zimskom plesu, grupica djevojaka upropaštava Leninu haljinu izlijevanjem tečnog sapuna na nju i Ethana. Ridley se pojavljuje na plesu kako bi se osvetila zbog Leninog poniženja i aktivira protivpožarne prskalice. Voda uništava haljine svih djevojaka koje su bile zle prema Leni, uzrokujući opći haos. Majke djevojaka vjeruju da je Lena odgovorna za incident, te potpisuju peticiju za njeno isključenje iz škole. Školsko vijeće održava saslušanje povodom njenog izbacivanja kada se pojavljuje Macon koji prosvjeduje. Leni je dozvoljen povratak u školu.

Za vrijeme božićnog raspusta, Ethan otkriva da njegov otuđeni otac, Mitchell Wate, nije radio na novom romanu proteklih nekoliko mjeseci. On je zapravo sjedio u svom kabinetu, žaleći smrt svoje žene. Ethan i Lena primjećuju da je nekoliko knjiga u njegovom kabinetu otvoreno na određenim stranicama i one odbijaju da budu okrenute. Neki magični utjecaj formira poruku u knjigama koja poručuje Leni da se bori za sebe. Njih dvoje nastavljaju proučavati "Knjigu mjeseci", tražeći magično rješenje koje bi omogućilo Leni da sama izabere svoju sudbinu.

Na dan Lenina 16. rođendana, Ethan odlazi u Vilu Ravenwood da je posjeti. Članovi njene porodice koji pripadaju svijetlim opčiniteljima su s njom. Lena je iznenađena kada njena rodica Ridley dolazi u kuću u pratnji Ethanovog najboljeg prijatelja Linka i nekoliko drugih učenika iz srednje škole. Ridley je začarala učenike koji su ranije bili zli prema Leni kako bi bili fini prema njoj za njen rođendan. Ostali učenici pripremaju veliku zabavu za Lenu u vrtu. Macon zabranjuje Leni da prisustvuje zabavi zbog potencijalnih opasnosti, ali Lena se ipak iskrada kako bi uživala u svečanosti. Lena i Ethan skupa plešu i napokon priznaju da vole jedno drugo.

Ethan mora napustiti zabavu kada čuje da njegov otac, Mitchell, stoji na balkonu lokalnog muzeja i želi da skoči s njega. Ridley je skoro uvjerila Mitchella da si oduzme život, ali je Link ubjeđuje da oslobodi Mitchella čarolije. Ridley otkriva da je ovo bio mamac da odvoji Ethana od Lene, pošto joj je njegova ljubav glavna zaštita od Serafine. Ethan i Link se vraćaju u Vilu Ravenwood i usput sreću Linkovu majku, gospođu Licoln. Ethan otkriva da žena zapravo nije gospođa Lincoln, nego da se u njenom tijelu krije mračna opčiniteljka Sarafine. Sarafine govori Leni da će biti u mogućnosti da se samostalno opredjeli između tame i svjetla u ponoć. Lenin izbor je kompliciran: Ako izabere tamu, svi svijetli opčinitelji u njenoj porodici će umrijeti. Ako izabere svjetlo, svi mračni opčinitelji u porodici će umrijeti, uključujući i ujaka Macona. Ethan nije u mogućnosti da uđe u Vilu Ravenwood da zatraži pomoć ostalih svijetlih opčinitelja, pa trči u "Opčiniteljsku biblioteku" da zatraži pomoć od Marian, koja može da ga pusti u Vilu Ravenwood kroz tunele biblioteke. Nakon okupljanja svijetlih opčinitelja, Ethan se baca u potragu za Lenom u šumi, ali umjesto toga sreće Sarafine, koja ga je ubola nožem u stomak.

Sa Lenine tačke gledišta, ponoć otkucava, a ona koristi svoju moć nad prirodom kako bi spriječila pojavljivanje mjeseca, što je spašava od opredjeljivanja za tamu ili svjetlost. Vidjela je kada je Sarafine ubola Ethana, pa je uz pomoć Amme koja je donijela "Knjigu mjeseci", odlučila da izrecituje čaroliju kojom bi ga vratila u život. Ovo funkcionira, ali uz užasne posljedice, jer knjiga uzima život ujaka Macona kako bi spasila Ethana. U danima nakon Maconove smrti, Ethan je čuo novu pjesmu po imenu "Sedamnaest mjeseci" na svom iPod-u, što znači da borba između svijetlih i tamnih opčinitelja još uvijek nije gotova.

Bibliografija[uredi | uredi izvor]

 • Garcia, Kami; Stohl, Margaret (2011). Lijepa stvorenja. Hronike opčinitelja. Sarajevo: Buybook. str. 601. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]