Poljska ljubičica

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Maćuhica)

Maćuhica, (lat. Viola tricolor), dan i noć, gospina ljubica, maćuha, sirota, sirotica, je većinom jednogodišnja zeljasta biljka s mekanom i šupljom stabljikom koja je na presjeku uglasta. Stabljika je granata. Listovi su na dugačkoj peteljci srčastog do jajastog ili duguljastog oblika. Nalaze se nasuprot s prstasto razdeljenim prostraniin listićima. Cvjetovi izrastaju iz pazuha listova i pojedinačno su smješteni na dugačkim peteljkama. Cvjetovi kod divlje maćuhice ili su žućkasto-bijele boje, ili veći, i ljubičaste boje.

Rasprostranjenost[uredi | uredi izvor]

Maćuhica je veoma rasprostranjena kao korov u vinogradima, na pašnjacima i oranicama, kako u niskim tako i u visokim planinskim predjelima.

Karakteristike[uredi | uredi izvor]

Hemijski sastav[uredi | uredi izvor]

Upotreba[uredi | uredi izvor]

Za lijek se sabiru cvjetovi i cijela biljka za vrijeme cvatnje. Maćuhica, uzgojena u vrtovima i parkovima raznih boja, ne sabire se u ljekovite svrhe!Odavno se smatra ljekovitom biljkom koja čisti krv, umiruje bolove i pospješuje izlučivanje mokraće i znoja. Preporučuje se u liječenju gihta (uloga) i reumatizma, zakrčenja krvnih žila, raznih krvnih bolesti, bolesti mokraćnih organa, noćnog mokrenja, pijeska u mokraći, slabosti bubrega i živaca, iscrpljenosti, histerije i grčeva kod male djece. Veoma je cijenjena kao lijek kod svih vrsti kožnih osipa, egzema, krasta, vlažnog kožnog osipa, bubuljica, gnojnih mjehurova. svrbeža kože i dr.

Narodno vjerovanje[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]