Mumijevi

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Wiki letter w.svg Ovaj članak je siroče zato što nema ili vrlo malo ima drugih članaka koji linkuju ovamo.
Molimo Vas da postavite linkove prema ovoj stranici sa srodnih članaka(23-02-2012)
Kuća Mumijevih u zabavnom parku Muumimaailma

Mumijevi (švedski: Mumintroll; finski: Muumi) su likovi u seriji, knjizi i stripu finske ilustratorice i pisca Tove Jansson, izvorno objavljen u Švedskoj, a kasnije i Finskoj. Oni su porodica bijele boje, okruglog izgleda i prekriveni su krznom. Bezbrižna i avanturistička porodica živi u njihovoj kući u dolini Mumijevih, u šumama Finske, iako u prošlosti njihove privremene rezidencije su bile svjetionik i pozorište. Oni su dio mnogih avantura zajedno sa svojim raznim prijateljima, i svi su izmišljenih vrsta.

Objavljeno je ukupno devet knjiga, pet knjiga sa slikama Mumijevih i strip koji je također napisao Jansson, a objavljeni su između 1945. i 1993. godine.

Mumijevi su od tada su bili temelj za brojne televizijske serije, filmove, pa čak i park u Finskoj.