Nodar Kumaritašvili

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Nodar Kumaritashvili)
Mjesto u Whistler-u, gdje je postavljen memorijal za Nodar Kumaritashvili-ja
Mjesto u "Whistler Sliding Centre" gdje je Nodar Kumaritashvili doživio fatalnu nezgodu.

Nodar Kumaritashvili (Gruzijski ნოდარ ქუმარიტაშვილი); 25. novembar 1988. – 12. februar 2010.) je bio gruzijski sanjkaš koji se takmičio od 2008. godine. Plasirao se na 55. mjesto na takmičenju Luge World Cup, održanom 2008-09 godine. Kumaritishvili je doživio fatalnu nesreću tokom treninga pred samo otvorenje Zimskih olimpijskih igara u Vancouveru, Kanada, 2010. godine.

Nesreća i pogibija[uredi | uredi izvor]

Kumaritashvili se kvalifikovao na Olimpijske igre u Vancouveru. 12. februara, tokom treninga održanog u Whistler Sliding Centre, Kumaritashvili je ozlijeđen nakon ozbiljne nesreće, kada je iskočio sa staze i glavom udario u čelični noseći stub pokraj same bob-sanjkaške staze. Nesreća se desila pri brzini od 143,3 kilometra na sat.

Povreda je bila takve prirode da mu je dato vještačko disanje od strane prisutnog medicinskog osoblja. Intervencija je nastupila za manje od minute nakon tragičnog događaja. Smrt je nastupila, kao posljedica povreda. Nodar je umro u bolnici Whistler, u istoimenom gradu.

Naknadni događaji[uredi | uredi izvor]

Olimpijski tim Gruzije je najavio da možda neće biti ni na otvaranju i da je moguće povlačenje sa Igara. Naknadno je Nikolos ministar sporta i kulture Gruzije, objavio da će tim ostati u Vancouveru na igrama posvećujući svoje napore svom stradalom prijatelju. Ostalih sedam članova tima su na ceremoniji otvaranja nosili crne trake oko ruke i ostavili među sobom prazno mjesto u znak počasti. Također su napustili stadion nakon procesije učesnika. Minutom ćutanja je iskazana počast poginulom sportisti, tokom ceremonije otvaranja.

Organizatori sanjkaškog takmičenja očekuju da se takmičenje nastavi, kako je i bilo planirano, 13. februara, a nakon dogovora sa vođama nacionalnih timova. Međunarodni olimpijski komitet još uvijek može otkazati takmičenje. Međunarodna sanjkaška federacija FIL je na stanovištu da je do nesreće došlo Nodarovom greškom, te da nije izazvana nesigurnom stazom. Predsjednik FIL-a Josef Fendt je ranije izjavio da je došlo do greške u projektovanju staze. Objavljeno je da će u svrhu prevencije, zid na izlazu iz krivine 16 biti povišen, i da će ledeni profil biti prilagođen. 13. februara je gruzijski predsjednik izjavio[1] da će Gruzija sagraditi bob-sanjkašku stazu u čast i spomen na Nodara Kumaritashvili-ja. Predsjednik je rekao da to što se desilo, neće uplašiti nove sportiste, nego, naprotiv, da će ih privući u ovaj sport.

Medijsko praćenje[uredi | uredi izvor]

Pojedini web sajtovi su povukli snimak, nedugo nakon objavljivanja, jer je tako tražio Međunarodni olimpijski komitet. Wikipedia na engleskom jeziku je privremeno ograničila mogućnost uređivanja članka.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]