Nursultan Nazarbajev

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Preferences-system.svg Ovom članku potrebna je jezička standardizacija, preuređivanje ili reorganizacija.
Pogledajte kako poboljšati članak, kliknite na link uredi i doradite članak vodeći računa o standardima Wikipedije.
Nursultan Nazarbajev
Nursultan Nazarbayev 27092007.jpg
Rođenje 6. juli, 1940.
Šamalgan, SSSR

Nursultan Abišuli Nazarbajev (kaz. Nұrsұltan Әbіšұlы Nazarbaev) je trenutni predsjednik Republike Kazahstan. Rođen je 6. jula 1940. g. u Šamalganu, Kazahstan, tada SSSR, a nakon visokih pozicija u doba SSSR-a u unutar partijskim borbama uspio je 1989. pobjediti Genadija Kolbin i postati komunistički lider Kazahstana. Nakon nezavisnosti, ranije sovjetske titule je zamjenio sa onom predsjednika Kazahstana. Kako bi ostao na vlasti nakon isteka drugog mandata parlament je 2007. godine donio odluku o ustavnom amandmanu po kojem samo on može biti biran neograničen broj puta, to jest njegovi nasljednici će i dalje biti limitirani sa 2 mandata.

2011. godine je pokrenuta procedura za promjenu ustava kako bi Nursultan Nazarbajev ostao predsjednik do 2020., bez potrebe da izlazi na izbore. Na tu ideju o referendumu nakon revolucija u Tunisu i Egiptu Nursultan Nazarbajev je stavio veto i pozvao na nove vanredne predsjedničke izbore [1]. Nekoliko dana prije te odluke od 1. februara 2011. godine u televizijskom obraćanju naciju Nursultan Abišuli Nazarbajev je izjavio kako mu je cilj doživotno vladati Kazahstanom, ili po njegovim vlastitim riječima "Dok mu zdravlje to dopusti" [2].