Idi na sadržaj

Nyquistov dijagram

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Nyquistov dijagram

Nyquistov dijagram je parametarski dijagram prenosne funkcije, koji se koristi u automatskoj kontroli i obradi signala. Najčešća upotreba Nyquistovog dijagrama je pri procjeni stabilnosti systema sa povrtatnom spregom. U Kartezijevim koordinatama, realni dio prenosne funkcije se nanosi na x osu. Imaginarni dio se nanosi na y osu. Frekvencija se dobija kao parametar. Alternativno, u polarnim koordinatama, pojačanje prenosne funkcije se nanosi kao radijalna koordinata, dok se faza prenosne funkcije nanosi na ugaona koordinata. Nyquistov dijagram je dobio naziv po Harryju Nyquistu, bivšem inženjeru u firmi Bell Laboratories.

Upotreba

[uredi | uredi izvor]

Procjena stabilnosti zatvorenog sistema sa negativom povratnom spregom vrši se primjenom Nyguistovog kriterija na Nyquistov dijagram otvorenog sistema (tj. isti sistem bez njegove petlje povratne sprege). Ovaj metod je lahko primjenljiv čak i na sistema sa kašnjenjom i ostalim neracionalnim prenosnim funkcijama, koje se mogu činiti teškim za analizu pomoću ostalih metoda. Stabilnost se određuje traženjem broja okruženja tačke u (-1,0). Raspon pojačanja u kojem će sistem biti stabilan može se odredti traženjem presjeka realne ose.

Nyquist dijagram može nam dati neke informacije o obliku prenosne funkcije. Na primjer, dijagram daje informacije o razlici između broja polova i nula prenosne funkcije[1] pomoću ugla kojim se kriva približava ishodištu koordinatnog sistema.

Također pogledajte

[uredi | uredi izvor]

Reference

[uredi | uredi izvor]
  1. ^ "Nyquist Plots". Arhivirano s originala, 30. 9. 2008. Pristupljeno 29. 12. 2011.

Vanjski linkovi

[uredi | uredi izvor]