Odbrambeni igrač (nogomet)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Odbrambeni igrač[1] je igrač koji ima glavni zadatak da zaustavi protivnički napad. U rasporedu igrača na terenu, odbrambeni igrači igraju u liniji ispred golmana.

Postoje četiri vrste odbrambenih igrača: centralni bek ili štoper, libero ili čistač, lijevi odnosno desni bek i lijevi odnosno desni krilni bek. Za razliku od štopera i bekova čije su pozicije ključne u većini modernih formacija, libera i krilni bekovi su specijalizirani samo za određene tipove formacije.

Centralni bek (štoper)[uredi | uredi izvor]

John Terry(štoper u plavom dresu) markira protivničkog napadača Didier Drogbu

Zadatak štopera[2] je zaustavljanje protivničkih napadača u njihovoj namjeri da postignu gol ili stvore priliku za svoje saigrače. Igraju u sredini odbrane, a većina momčadi se odlučuje za formaciju sa dva štopera koji stoje u liniji ispred svoga golmana.

Štopere karakteriše visina, spretnost u udaranju lopte glavom i uklizavanje. Sposobnost čitanja igre je važna sposobnost koja daje veliku prednost ovim igračima.

Centralni bekovi uglavnom ostaju na svom dijelu terena. Visoki štoperi idu na protivničku stranu najčešće kod slobodnih udaraca ili kornera, kada njihova visina i sposobnost igre glavom dolazi do izražaja.

Libero[uredi | uredi izvor]

Franz Beckenbauer, jedan od najboljih igrača ikad na svojoj poziciji, osvojio je cijenjenu nagradu Ballon d'Or čak dva puta(1972 i 1976)

Libero[3] je slobodnija verzija centralnog bekova koji čisti loptu ako protivnička momčad prođe iza obrane.Zato se ovaj igrač još naziva i čistač.

Libero je pozicioniran iza odbrane, a ispred golmana. Njegov radijus kretanja je ogroman i može se kretati slobodno i igrati bilo gdje na terenu. Iz te slobode dolazi izraz libero (ital. slobodan). Kada libero dođe u posjed lopte, od njega se očekuje da je ne izgubi, a ponekad da povuče i kontranapad. Ipak, u zatvorenijim formacijama, kao što je katanaćo, od libera se očekuje samo izbacivanje lopte izvan opasne zone.

Ti igrači igraju vrlo elegantno i inteligentno. Imaju izraženu tehniku i sposobnost pokretanja kontranapada. I sam njihov način odbrane je na višoj razini od većine svih ostalih igrača na ovoj poziciji. Franz Beckenbauer je proglašen jednim od najboljih libera svih vremena.

Bekovi[uredi | uredi izvor]

Philipp Lahm, kapiten FC Bayern München, jedan je od najboljih bekova današnjice

Bekovi[4] igraju široko u odbrani. Postoji jedan bek na svakoj strani terena, stoga govorimo o lijevom beku i desnom beku. Uglavnom ostaju u odbrani s tim da u današnjem fudbalu često sa krilima učestvuju u napadima. Zbog fizičke i tehničke zahtjevnosti njihove pozicije, uspješan bek treba imati širok spektar atributa, što ih čini pogodnim za adaptaciju u nekim drugim ulogama na terenu. Mnogi bekovi mogu igrati više pozicija, a primjer je i kapiten Real Madrida, Sergio Ramos, koji je igrao na bekovima kao i u centralnoj odbrani tokom svoje karijere. U modernom fudbalu, bekovi često učestvuju u napadima i imaju mnogo asistencija. Glavni atributi bekova su:

  • Brzina i izdržljivost koje mu omogućavaju da tokom svih 90 minuta djeluje naprijed i nazad uz aut-liniju.
  • Visok nivo rada i odgovornosti.
  • Markiranje i pravovremeno uklizavanje.
  • Kretanje u prostor bez lopte.
  • Solidne dribling sposobnosti.
  • Inteligencija zahvaljujući kojoj će znati kada ići u napad i trčati kontru, a kada ostati u odbrani.

Krilni bekovi[uredi | uredi izvor]

Krilni bekovi[5] su česta pojava u modernom fudbalu. To je varijacija bekova sa naglaskom na napad.

Ova vrsta odbrambenog fokusira se više na napad nego na odbrana, ali oni moraju imati mogućnost, kada je to potrebno, da se vrate natrag i markiraju protivničke igrače i da tako smanji opasnost. Kod nekih formacije krilne bekove se više fokusiraju na odbranu, a kod nekih se više fokusiraju na napad.

U evoluciji moderne igre, krilni bekovi su kombinacija krilnih napadača i bekova. Kao takva, ta pozicija je jedna od fizički najzahtjevnijih pozicija u modernom fudbalu.

Od njih se očekuje da će osigurati širinu, a posebno u timovima bez krila. Natrag moraju biti od izuzetne izdržljivosti i efikasno braniti napade protivničkih krila. Najčešče formacija kod kojih se ovakvi tipovi igrača koriste su 3-5-2,3-4-3....

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "expertfootball". expertfootball. 1. Juli 2016. Arhivirano s originala, 12. 12. 2016. Provjerite vrijednost datuma u parametru: |date= (pomoć)
  2. ^ "Positions guide: Central defender". news.bbc.co.uk. BBC.
  3. ^ "Positions guide: Sweeper". news.bbc.co.uk. BBC.
  4. ^ "Positions guide: Full-back". news.bbc.co.uk. BBC.
  5. ^ "Positions guide: Wing-back". news.bbc.co.uk. BBC.