Olivér Halassy

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Olivér Halassy (31. jula 1909. – 10. septembra 1946) bio je mađarski vaterpolista i plivač slobodnim stilom koji se takmičio na Ljetnim olimpijskim igrama 1928., 1932. i 1936. godine.

Halassy je izgubio lijevu nogu ispod koljena kada ga je udario voz u dobi od 11 godina. Kasnije je postao prvi plivač sa amputacijom koji se takmičio na Olimpijskim igrama. Bio je član mađarskih vaterpolo reprezentacija koje su osvojile jednu srebrnu i dvije zlatne medalje 1928., 1932. i 1936. Odigrao je sve utakmice i postigao tri, jedanaest, odnosno šest golova.

Zbog invaliditeta, Halassy je bio oslobođen vojne službe tokom Drugog svjetskog rata. Nakon povlačenja sa takmičenja, radio je kao revizor u Gradskoj vijećnici. Ubio ga je sovjetski vojnik u blizini njegove kuće u Budimpešti, u onome što mađarski izvori nazivaju "tragičnim okolnostima". Drugi izvještaji pokazuju da se vraćao kući taksijem kasno noću kada su ga ubili okupatorski sovjetski vojnici. u pljački ili pljački. Njegova smrt nastupila je samo nekoliko dana prije nego što mu je žena rodila treće dijete.

Halassy je uvršten u Međunarodnu plivačku kuću slavnih 1978.