Idi na sadržaj

Opća enciklopedija Jugoslavenskog leksikografskog zavoda

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Opća enciklopedija JLZ

Opća enciklopedija Jugoslavenskog leksikografskog zavoda [1] je izdanje Jugoslavenskog leksikografskog zavoda u 8 svezaka (1977-1982). Opća enciklopedija treće je takvo izdanje Leksikografskog zavoda, prethode joj dva izdanja Enciklopedije Leksikografskog zavoda. (prvo izdanje 1955-1964, drugo izdanje 1966-1969).

U predgovoru, objavljenom u prvom svesku, uredništvo piše: "Kao i sve opće, ili univerzalne enciklopedije, i Opća enciklopedija JLZ predstavlja pokušaj da se što potpunije i što točnije definiraju pojmovi cjelokupnog ljudskog znanja i iskustva. Premda je sveopće širenje znanja i praktičnih iskustava dovelo enciklopedistiku do velike diversifikacije, pa nastaju mnoge posebne, stručne i tematske enciklopedije (likovne, književne, muzičke, tehničke i dr. Opća enciklopedija ipak zadržava svoj razlog postojanja, jer ostaje snažna i duboka potreba za sveobuhvatnošću upravo nasuprot fragmentaciji ljudskog znanja i iskustva."

Urednici Opće enciklopedije bili su iz SR Hrvatske, i tiskana je na hrvatskom književnom jeziku. Na Opću enciklopediju JLZ nastavlja se temeljno izdanje Leksikografskog zavoda Hrvatska encikopedija koja izlazi od 1999. te druga izdanja Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža.

Opća enciklopedija JLZ informativni je priručnik koji omogućuje svakome da u okviru sume ljudskog znanja i iskustva upotpuni svoju sliku svijeta njemu nepoznatima aspektima stvarnosti. Leksikografski zavod objavio je i Dopunski svezak Opće enciklopedije koji donosi dopunjenje tekstove III. izdanja iz temeljnih znanstvenih struka, umjetnosti, tehničkih i primijenjenih disciplina.[2]

Glavni urednik bio je Josip Šentija.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ User, Super. "Crobex". www.lzmk.hr (jezik: hrvatski). Arhivirano s originala, 25. 5. 2022. Pristupljeno 2022-05-25.
  2. ^ "Leksikografski zavod Miroslav Krleža". www.lzmk.hr. Pristupljeno 2022-05-25.