Optički zapis

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Optički zapis se koristi za pohranu zvuka, podataka i pokretnih slika na optičkoj ploči koja je pljosnata, okrugla, napravljena od plastike presvučene sa reflektivnim materijalom. Podaci, zvuk i slike su spremljene u nizu u spiralnom tragu koji počinje od sredine optičke ploče.

Optički zapis je relativno nova stvar u svijetu i prvo se koristilo za pohranjivanje pokretnih slika u ranim 1960-tim. Optički zapis danas je široko rasprostranjeni način za pohranu podataka zbog dostupnosti uređaja za zapisivanje i čitanje koji su zasnovani na principu optičkog zapisa, kao i po cijeni pristupačnih prazih medija.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]


Nuvola apps kcmprocessor.png Nedovršeni članak Optički zapis koji govori o hardveru treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.