Idi na sadržaj

Optimizacija veb-sajta

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Optimizacija web stranice (engleski: Search engine optimization (SEO])) za internet pretraživače predstavlja niz operacija pri kreiranju web stranice sa ciljem što višeg pozicioniranja na pretraživačima (Google, Bing i sl). Sve operacije se odnose na praćenje određenih standarda koje pretraživač zahtjeva kako bi sadržaj web stranice označio kao relevantan za iskustvo čitaoca. Optimizacija internet pretraživača može biti unutrašnja i vanjska.

Unutrašnja optimizacija internet pretraživača (engleski: on-page SEO)[uredi | uredi izvor]

Unutrašnja optimizacija je optimizacija svih parametara sa strane web stranice, a koje možete uraditi u njenoj unutrašnjoj strukturi ili u HTML kodu. Ukoliko se za razvoj web stranice koriste CMS sistemi poput Wordpress-a, postoje već spremni alati u vidu takozvanih plugina (Yoast SEO,Rank Math i slično) koji vam pomažu pri postavljanju parametara dajući vašoj stranici određeni broj bodova. Sastavni dijelovi unutrašnje SEO optimizacije su: naziv domene, URL struktura, naslov stranice, podnaslovi stranice, kreiranje sadržaja. ALT opisi slika te povezivanje linkova.

Naziv domene[uredi | uredi izvor]

Kako bi internet pretraživač označio vašu domenu kao relevantnu za polje pretrage, ona mora odgovarati niši koju nudite. Najbolji nazivi domena su oni do 11 karaktera dužine usmjereni prema odgovarajućoj ključnoj riječi pretrage.

URL struktura[uredi | uredi izvor]

Struktura URL-a odnosno link-a, poželjno je da bude podijeljena na kategorije, odnosno u više podlinkova na primjer: https://primjer.com/naziv_kategorije/naziv_članka. Na taj način internet pretraživači prepoznaju hijerarhiju sadržaja u unutrašnjoj strukturi stranice.

SEO naslov[uredi | uredi izvor]

Naslov stranice treba biti deskriptivan i uključivati osnovnu ključnu riječ pretrage. Uz pomoć SEO naslova, stranica rangira na određenu ključnu riječ na kojoj želite poboljšati poziciju na pretraživaču.

Podnaslovi stranice[uredi | uredi izvor]

Podnaslovi stranice (Heading 2, Heading 3, Heading 4...) moraju pratiti hijerarhiju sadržaja stranice i obavezan su segment unutrašnjeg SEO-a.

Kreiranje sadržaja[uredi | uredi izvor]

Kreiranje sadržaja ili pisanje članaka, doprinosi boljem rangiranju stranice na internet pretraživaču. Ovo posebno važi ukoliko je sadržaj koji je napisan, usmjeren prema SEO strukturi odnosno optimizovan za tražilice u odnosu na ključne riječi pretrage. Sadržaj koji se kreira na web stranicama mora biti relevantan za ključne riječi i za iskustvo čitaoca, u suprotnom neće ostvariti dobro rangiranje na pretraživaču. Važno je napomenuti da sadržaj mora biti originalan, bez dupliciranja te najpoželjnije, pisan prirodnim tonom. Jedna od najosnovnijih stavki SEO ili optimizacije internet pretraživača jeste pisanje članaka na sve teme iz niše vašeg biznisa.[1]

ALT opisi slika[uredi | uredi izvor]

ALT opis slike je alternativni naziv slike u slučaju da ona ne može biti prikazana uslijed loše konekcije ili neispravnog izvora. ALT opisi pružaju deskriptivan opis slike.

Povezivanje linkova[uredi | uredi izvor]

Sadržaj web stranice mora biti povezan u unutrašnjoj strukturi, a poželjno je da stranica posjeduje linkove prema unutrašnjim i vanjskim izvorima.

Vanjska optimizacija internet pretraživača (engleski: off-page SEO)[uredi | uredi izvor]

Vanjska optimizacija je optimizacija web stranice, ali ne u njenoj strukturi nego sa aspekta izvora koji upućuju na nju. Pojmovi koji se odnose na vanjsku optimizaciju su: DR ili Rating domene, Backlinkovi (povratni linkovi) i Anchor text kod povratnih linkova.

Rating domene (DR)[uredi | uredi izvor]

Rating ili ocjena domene jeste sveukupna ocjena web stranice, a koja uključuje broj povratnih linkova i njihovu kvalitetu. Ovaj pojam označava koliko je vjerovatno da će se sadržaj web stranice pojaviti na stranicama pretrage internet pretraživača (SERP). Ova ocjena je u direkntoj vezi sa kvalitetom web stranice.

Povratni linkovi (Backlink)[uredi | uredi izvor]

Povratni linkovi su svi linkovi koji upućuju na sadržaj vaše web stranice sa "do-follow" oznakom. Kod uspostave backlink profila vrlo je važno da kvalitetan sadržaj upućuje na vašu stranicu, te da je stranica koja upućuje na vas dobro ocjenjena (sa visokom ocjenom DR-a). Važno je napomenuti da postizanje backlink profila ne radite koristeći spam metodologiju na člancima drugih web stranica obzirom da zbog toga, vaša stranica može dobiti visok spam score (ocjenu za spam).

Naziv povratnog linka (Anchor text)[uredi | uredi izvor]

Anchor text ili naziv povratnog linka treba da upućuje na sadržaj u skladu sa ključnim riječima za bolje pozicioniranje na pretraživaču.

References[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "SEO usluge | Optimizacija internet pretraživača". Pristupljeno 16. 1. 2023.

Google Search Essentials