Idi na sadržaj

Ornitologija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Ornitologija je grana zoologije koja se bavi pticama. Između ostalih, tu spadaju fiziologija, taksonomija, ekologija i ponašanje (glasanje i selidbeno ponašanje) ptica. posebno polje rada ornitologije je i istraživanje ponašanja i puteva ptica selica, na primjer uz pomoć prstenovanja. U novije vrijeme se ornitologija povezuje sa zaštitom ptica, odnosno zaštitom prirode.

Limosa fedoa koji se prstenuje radi proučavanja migracije ptica

Ornitologija je grana zoologije koja se bavi proučavanjem ptica.[1] Nekoliko aspekata ornitologije razlikuje se od srodnih disciplina, dijelom zbog velike vidljivosti i estetske privlačnosti ptica.[2] To je također bila oblast sa velikim doprinosom amatera u smislu vremena, resursa i finansijske podrške. Studije o pticama pomogle su da se razviju ključni koncepti u biologiji uključujući evoluciju, ponašanje i ekologiju kao što su definicija vrsta, proces specijacije, instinkt, učenje, ekološke niše, cehovi, biogeografija ostrva, filogeografija i očuvanje.[3]

Rano istraživanje ptica fokusiralo se na kolekcionarske predmete kao što su jaja i gnijezda.
Kvinarski sistem klasifikacije ptica po Swainsonu
Tehnike očuvanja ptica
Morfometrijska mjerenja ptica su važna u sistematici.
Istraživač mjeri divljeg djetlića. Desna noga ptice ima metalnu identifikacionu oznaku.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Newton, Alfred; Lydekker, Richard; Roy, Charles S.; Shufeldt, Robert W. (1896). A dictionary of birds. London: A. and C. Black.
  2. ^ Newton, Ian (1998). Population limitation in birds. Academic Press. str. 2. ISBN 978-0-12-517366-7.
  3. ^ Mayr, E. (1984). "Commentary: The Contributions of Ornithology to Biology". BioScience. 34 (4): 250–255. doi:10.2307/1309464. JSTOR 1309464.