Oslofjord

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Karta Oslofjorda

Oslofjord je fjord na jugoistoku Norveške. Proteže se od zamišljene linije između svjetionika Torbjørnskjær i Færder i do Langesunda na jugu, pa do Osla na sjeveru. To je dio prolaza Skagerrak koji povezuje Sjeverno more i more u području prolaza Kattegat, koji vodi do Baltičkog mora. Oslofjord nije fjord u geološkom smislu – u norveškom se fjord može odnositi na širok spektar vodenih puteva. Zaliv je podijeljen na unutrašnji (indre) i vanjski (ytre). Od svjetionika Færder do Osla fjord je dug približno 100 km.[1]

U periodu 1624–1925. ime fjorda bilo je Kristianiafjorden (ili Christianiafjorden) jer je tada to bilo ime Osla.

Geografija[uredi | uredi izvor]

Svako od ostrva u fjordu ima svoj identitet i različitu historiju. Među njima su Hovedøya, Lindøya, Nakholmen, Bleikøya, Gressholmen i Langøyene. Do njih se može stići brodovima iz Osla iz Aker Bryggea. Na Hovedøyi se nalaze ruševine samostana, Gressholmen je poznat po zečevima, Nakholmen, Bleikøya, Lindøya po udobnim kolibama uz vodu, a Langøyene po mogućnostima za kampiranje i plaži.

Unutrašnji dio Oslofjorda ima strme i šumovite padine koje se spuštaju prema fjordu.

Klima[uredi | uredi izvor]

Oslofjord ima najvišu godišnju temperaturu u Norveškoj tokom cijele godine: 7,5 °C. Februar je najhladniji mjesec u fjordu s −1,3 °C , a juli normalno ima 17,2 °C. Ostrva u sredini fjorda među najtoplijim su norveškim ostrvima, s visokim ljetnim temperaturama i umjerenim zimama. Relativno visoke temperature u Oslofjordu omogućuju raznoliku floru.

Historija[uredi | uredi izvor]

Oslofjord s plaže u Oslu

Najstarija naselja na području oko Oslofjorda datiraju iz kamenog i bronzanog doba. Ovdje su na istočnim i zapadnim obalama otkrivena tri najbolja očuvana vikinška broda.

Demografija[uredi | uredi izvor]

Cjelokupno stanovništvo koje se nalazi oko Oslofjorda, uključujući Oslo, iznosi približno 1,96 miliona, a ukupna populacija svih okruga oko fjorda jest približno 2,2 miliona.

Više od 40% stanovništva Norveške živi manje od 45 minuta vožnje od Oslofjorda. Oslofjord ima najveći saobraćaj brodova i trajekta u Norveškoj.

Iako se u Oslofjordu nalaze stotine naseljenih ostrva, većina stanovnika fjorda živi na kopnu.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Færder fyr" (jezik: norveški). snl.no.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]