Idi na sadržaj

Oznake malih planeta

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Službene oznake malih planeta predstavljaju kombinacije broja i naziva koje nadgleda Centar Za Male Planete (MPC), ogranak Međunarodne Astronomske Zajednice (IAU). Koriste se za označavanje patuljastih planeta i malih tijela iz Sunčevog sistema poput asteroida, ali ne i kometa. Kada se utvrdi orbita tijela, dodjeljuje mu se službena oznaka. Ova oznaka nije vezana za privremenu oznaku koja se objektu dodjeljuje kada ono bude otkriveno.

Dva dijela službene oznake su

  • broj, dodjeljen približno po rednom broju pronalaska, isključivo nakon utvrđivanja orbite, te
  • naziv, bio to naziv kojeg je objektu dodjelio pronalazač ili, češće, privremena oznaka.[1]

Sintaksa za označavanje je (broj) Ime, na primjer (90377) Sedna ili (55636) 2002 TX300. U praksi, za bilo koji malo poznatiji objekat, broj se često izostavlja i predstavlja samo kataloški unos, a koristi se naziv ili privremena oznaka, npr: Sedna, 2002 TX300.

Konvencija za imenovanje satelita malih planeta, poput službene oznake (87) Sylvia I Romulus za asteroidski mjesec Romulus, potiče od Rimskog brojčanog označavanja koje se koristi za imenovanje satelita planeta još od Galileovog vremena.

Označavanje kometa također kontroliše Centar Za Male Planete, ali se u ovom slučaju koristi drugačiji sistem.

Historija[uredi | uredi izvor]

Do 1851. godine bilo je otkriveno 15 asteroida, od kojih su svi osim jednog imali sopstveni simbol. Kako su novi objekti pronalaženi, složenost simbola je rasla, te ih je astronomima bilo teško crtati (jer su pisali rukom). Za rješenje ovog problema, Benjamin Apthorp Gould je 1851. godine predložio numerisanje asteroida po vremenu pronalaska i postavljanje ovog broja u krug, čime se dobija simbol za asteroid, poput ④ za četvrti asteroid, Vestu. Ovoj oznaci je nedugo potom dodano i samo ime od čega je nastala službena oznaka formata broj-ime, "④ Vesta". Oko 1858. godine, krug je pojednostavljen na zagrade, "(4)" i "(4) Vesta", što je bilo jednostavnije napisati. Korišteni su i drugi oblici, poput "4) Vesta" ili "4. Vesta", ali su djelimično ili u potpunosti izumrli do 1949. godine.[2]

Veliki izuzetak u pravilu da broj prati redni broj pronalaska objekta ili definisanja njegove orbite je Pluton. Pošto je Pluton bio definisan kao planeta, nije mu dodjeljen broj sve do ponovnog definisanja "planete" 2006. godine, kada je postao patuljasta planeta. Tada mu je dodjeljena službena oznaka (134340) Pluton.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "IAU pitanja i odgovori". Arhivirano s originala, 16. 2. 2006. Pristupljeno 30. 9. 2009.
  2. ^ Iz uratka Dr. Jamesa Hiltona When Did the Asteroids Become Minor Planets? Arhivirano 21. 9. 2007. na Wayback Machine, posebno diskusija B. A. Goulda 1852., On the Symbolic Notation of the Asteroids, Astronomical Journal, Vol. 2.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]