Pirit (mineral)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Pirit)
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Pirit
Pyriteespagne.jpg
Pirit
Općenito
Kategorija Mineral
Hemijska formula FeS2
Identifikacija
Boja mesingano žuta
Kristalni sistem kubični
Kalavost slaba
Tvrdoća 6 - 6,8
Sjaj metalni
Ogreb sivo-crn
Relativna gustoća 4.95–5.10
Za druga značenja, pogledajte Pirit (čvor).

Pirit je sulfidni mineral, čija je formula FeS2. Zbog metalnog sjaja i mesingano žute boje se naziva lažno zlato, zbog sličnosti sa zlatom. Pirit je najčešći sulfidni mineral. Naziv mu je izveden iz grčke riječi πυρίτης (puritēs) – vatreni, zbog varnice koju daje prilikom ukresavanja na čeliku ili kremenu. Nekada se u njegovu kristalnu rešetku umetnu i ioni arsena pa time dobijamo arsenopirit, a kada se umetnu ioni bakra halkopirit. Formula arsenopirita je FeAsS a halkopirita CuFeS.

Osobine[uredi | uredi izvor]

Kristalizira u kubičnom kristalnom sistemu. Dolazi najčešće u kristalima oblika kocke i oktaedra. Pirit dolazi sa ostalim sulfidnim i oksidnim mineralima, u kvarcnim žilama, sedimentnim i metamorfnim stijenama i u ležištima uglja. Pirit se upotrebljava za proizvodnju sumpor dioksida, za upotrebu u industriji papira, proizvodnji sumporne kiseline, itd.