Razlika između verzija stranice "Kacušika Hokusaj"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[nepregledana izmjena][nepregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
TXiKiBoT (razgovor | doprinosi)
m robot Dodaje: yo:Hokusai
Red 82: Red 82:
[[vi:Hokusai]]
[[vi:Hokusai]]
[[war:Katsushika Hokusai]]
[[war:Katsushika Hokusai]]
[[yo:Hokusai]]
[[zh:葛饰北斋]]
[[zh:葛饰北斋]]

Verzija na dan 28 novembar 2009 u 22:55

K. Hokusai, Zmaj iznad Fuđija

Kacušika Hokusai (葛飾北斎, Katsushika Hokusai; vjerovatno 31. oktobar 1760, Edo - današnji Tokio - 10. maj 1849) japanski slikar i drvorezac, jedan od najznačajnijih japanskih umjetnika.

Biografija

Hokusaijevi su roditelji nepoznati. S tri godine bio je posvojen od Nakađime Isea. U dobi od osamnaest godina, nakon što je imao iskustva kao drvorezac, započeo je raditi u radionici Kacugave Šunsa. 1779. objavio je svoje prve radove. 1785. morao je napustiti radionicu, budući da nije slijedio umjetničke principe njegovog majstora.

Iako se Hokusai povezivao s različitim japanskim umjetničkim stilovima, ostao je stilski nezavisan. Dio svog života živio je u teškom siromaštvu pa je, i nakon što je sa svojim umjetničkim ostvarenjima mogao zarađivati novac, živio siromašno i opisao se na kraju svog života ponosno kao zemljoradnik.

Hokusai se tokom cijelog svog života posvetio proširivanju svog umjetničkog izraza. Na samrtnoj postelji navodno je rekao: Da mi je nebo poklonio još pet života, bio bih veliki slikar.

Hokusai je izradio isključivo pejzaže s motivom planine Fuđi.