Razlika između izmjena na stranici "Sport"

Idi na navigaciju Idi na pretragu
Dodano 26 bajtova ,  prije 17 godina
dodavanje nasih slova
(interwiki)
(dodavanje nasih slova)
[[ca:Esports]] [[de:[[en:Sport]] [[eo:Sporto]] [[es:Deporte]]
[[fr:Sport]] [[ia:Sport]] [[it:sport]] [[ja:スポーツ]]
[[nl:Sport]] [[pl:Sport]] [[pt:Desporto]] [[sv:Sport]]
 
 
FizickeFizičke aktivnosti koje covjekčovjek izvodi iz raznoraznih razloga nazivamo sport. Neki od razloga mogu biti razonoda, razvijanje tjela, poboljsanjepoboljšanje sposobnosti, takmicarskitakmičarski duh itd.
 
Sportove djelimo na dvije grupe: grupne i samostalne.
 
U grupne (zajednickezajedničke) sportove spadaju svi sportovi koji se izvode grupno, gdje najvecenajveće mjesto zauzimaju sportske igre, kao na primjer fudbalnogomet, kosarkakošarka, odbojka, hokej itd., ali tu takodetakođe spadaju i sportovi kao stošto su splavarenje, povlacenjepovlačenje konopca itd.
 
U samostalne (pojedinacnepojedinačne) sportove spadaju sportovi gdje se pojedinac sam zalazezalaže za svoje uspjehe. U pojedinacnepojedinačne sportove spadaju sahšah, karate, judo, atletika, atletska gimnastika, gimnastika, plivanje, fitnes itd. Napomena: U mnogim pojedinacnimpojedinačnim sporskim disciplinama na zvanicnimzvaničnim takmicenjimatakmičenjima zbir bodova pojedinacnihpojedinačnih ucesnikaučesnika se zbraja da bi se dobio ekipni pobjednik, to jest klub koji je imao najboljnajbolje ucesnikeučesnike!
 
Neki sportovi modu se izvoditi pojedinacnopojedinačno ili grupno tacnijetačnije u parovima. Tu spadaju tenis, umjetnickoumjetničko klizanje, skokovi u vodu.
 
 
 
Sport mozemože biti takmicarskogtakmičarskog ili slobodnog karaktera.
 
TakmicarskiTakmičarski karakter je kada sportasisportaši nastupaju na takmicenjimatakmičenjima u zeljiželji za postizanjem vrhunskivrhunskih rezultata.
 
Slobodni (amaterski) karakter je kada se sportasisportaši bave sportom iz sebi poznatih razloga, a najcescenajčešće to budu zdravstveni razlozi!
 
Jos nestoI za kraj : bavljenje sportom je dobro za zdravlje i stoga vam toplo preporucujemopreporučujemo!
481

izmjena

Navigacija