Pomoć:Međuwiki veze: razlika između verzija

Idi na navigaciju Idi na pretragu
Dodano 1.828 bajtova ,  prije 9 godina
nema sažetka izmjene
(Ne diraj prevodi se....Namibija nek malkice pričeka)
 
No edit summary
{{Izmjena_u_toku}}
{{Korisno}}
'''Međuwiki linkovi''' su linkovi sa stranica na nekom od jezika [[Wikipedia|Wikipedije]] na ekvivalentnu stranicu na drugom jeziku. Ovi linkovi se mogu pojaviti na dva mjesta.
# Spisak jezika na kojima je dostupna ta stranica je prikazan u posebnom dijelu na stranicu (po defaultu, spisak je prikazan na lijevom dijelu stranice pod odjeljkom "Drugi jezici"
# Linkovi mogu biti smješteni u istoj ravni u samom tekstu stranice.
 
Ove dvije vrste linkova se prave različite te se s njima postupa na različite načine. Svaki od njih je opisan niže u tekstu.
 
==Spisak linkova==
Stranice na Wikipediji mogu imati spisak ekvivalentnih stranica na drugim jezicima. Naprimjer, Wikipedija na irskom jeziku ima stranicu o Irskoj pod nazivom "Éire", dok će članak o Irskoj na Wikipediji na engleskom jeziku imati link na irsku verziju tog članka i obrnuto. Za većinu ljudi ovaj spisak se nalazi na lijevoj strani članka, ali se to može promijeniti promjenom skina (''izgleda'') kojim se prikazuju stranice Wikipedije. Ovaj spisak linkova se održava na dva mjesta, na projektu [[Wikidata]] te u tekstu samog članka.
 
===Wikidata===
{{Glavni|Wikipedia:Wikidata}}
[[Datoteka:Interlanguage links provided by WikiData.png|180px|thumb|Link koji vodi na uređivanje Wikidata stranice.]]
 
Wikidata je zaseban projekat koji je napravljen u svrhu zajedničkog uređivanja baze znanja. Dio ovog projekta ima za cilj da centralizira međuwiki linkove za sve projekte Wikipedije. Unos u Wikidata za svaku stranicu sadrži, između ostalog, spisak linkova za taj pojam na drugim jezicima. Ovaj spisak linkova se dalje koristi za spisak jezika koji se prikazuje sa lijeve strane tog članka na Wikipediji. Do Wikidata unosa se može doći tako što se klikne na ''izmijeni veze'' na dnu spiska jezika.
 
[[Kategorija:Wikipedia]]
73.705

izmjena

Navigacija