Razlika između izmjena na stranici "Georg Wilhelm Friedrich Hegel"

Idi na navigaciju Idi na pretragu
Dodao reference
m (fixing dead links)
(Dodao reference)
{{Nedostaju izvori}}
{{Infokutija biografija
| ime = Georg Wilhelm Friedrich
}}
 
'''George Wilhelm Friedrich Hegel''' (''Georg Vilhelm Fridrih Hegel''; [[27. august]] [[1770]] - [[14. novembar]] [[1831]]), bio je [[Njemačka|njemački]] [[Filozofija|filozof]]. Rođen je u [[Stuttgart|Štutgartu]], a studirao je [[Teologija|teologiju]] i filozofiju. Bio je profesor na univerzitetu u Jeni, direktor gimnazije u [[Nürnberg|Nirnbergu]] i profesor na univerzitetu u [[Berlin]]u. Imao je enciklopedijsko znanje i veliki uticaj na duhovni život njemačke i deset godina nakon smrti. On je izgradio jedan od najvećih filozofskih sistema. Hegelovi nasljednici se dijele na desničarske Hegelijance (koji poštuju ortodoksna Hegelova učenja), i liberalnije ljevičarske Mlade Hegelijance od kojih su najpoznatiji [[Karl Marx]] i [[Friedrich Engels]].<ref name="whoiswho">[http://www.whoswho.de/templ/te_bio.php?RID=1&PID=583 Biografija s stranice] [[whoiswho]] učitano 15.5.2014 {{Simboli jezika|de|Njemački}}</ref>
 
== Hegelova filozofija<ref name="whoiswho"/> ==
 
Hegel pripada [[Apsolutni idealizam|apsolutnom idealizmu]], jer je za njega cjelokupna stvarnost jedna ,jedinstvena, apsolutna ideja. Ona predstavlja jedinstvo subjekta i objekta i ona se neprekidno razvija, kreće unutar sebe. To kretanje ima svoje faze a pokretačka snaga apsolutne ideje je dijalektika. Hegel je otkrio tri zakona dijalektike:
# [[Zakon negacija negacije]]
 
== Šema Hegelovog sistema<ref name="whoiswho"/> ==
 
Njemački filozof Hegel je izgradio jedan od najvećih filozofskih sistema. Prema Hegelu, apsolutna ideja u svom samorazvoju prolazi kroz tri osnovne faze. U početku je čista misao i time se bavi ''logika''. Ona tada još ništa ne zna o sebi. U drugoj fazi apsolutna ideja se počinje ispitivati kroz prirodu i time se bavi ''filozofija prirode''- tada je apsolutna ideja objekat svog istraživanja. Nakon te faze ona dolazi u treću fazu duha, kada sve spoznaje o sebi, i time se bavi ''filozofija duha''.
 
Hegel umire od kolere 14. novembra 1831 u Berlinu.
 
* '''Logika'''
* [[Novovjekovna filozofija]]
* [[Apsolutni idealizam]]
 
== Reference ==
 
<references/>
 
== Vanjski linkovi ==

Navigacija